Κόσμος

Κονγκό: 400.000 εκτοπισμένοι λόγω πιθανής έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Γκόμα, στην ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο συνεχίζει να προκαλεί φόβους, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

“80.000 νοικοκυριά, δηλαδή σχεδόν 400.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από την πόλη Γκόμα”, αναφέρουν τα πρακτικά της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για την κατάσταση του ηφαιστείου.

Την Πέμπτη, σε μια ξαφνική έξοδο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου που έχει θέα στις επιβλητικές μαύρες πλαγιές του Νιραγκόνγκο, μετά την “προληπτική” και “υποχρεωτική” εντολή εκκένωσης λόγω του κινδύνου νέας έκρηξης.

Μια πρώτη έκρηξη χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας ήδη τη φυγή των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν την επόμενη μέρα. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 900 έως 2.500 σπίτια καταστράφηκαν, δηλαδή ήδη σχεδόν 20.000 άστεγοι ή εκτοπισμένοι.

“Δύο ατυχήματα προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων” κατά την εκκένωση την Πέμπτη, σύμφωνα με τα πρακτικά, αυξάνοντας σε 34 τον απολογισμό των νεκρών σε μια εβδομάδα.

“Οι πληθυσμοί αρχίζουν να εγκαθίστανται στις τοποθεσίες, κάτι που θα διευκολύνει τη βοήθεια της κυβέρνησης και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις”, διαβεβαιώνουν τις αρχές του Βόρειου Κίβου.

Αυτή η βοήθεια θα οργανωθεί γύρω από “την παροχή πόσιμου νερού, την υγειονομική περίθαλψη, τη βοήθεια και τα τρόφιμα και μη εδώδιμα, καθώς και το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών” που βρέθηκαν χωριστά από τις οικογένειές τους, διευκρίνισε.

Το μέτρο της εκκένωσης “παραμένει σε ισχύ”, ενώ “δεν μπορούμε ακόμη να αποκλείσουμε μια έκρηξη στο έδαφος ή κάτω από τη λίμνη”, η οποία “θα μπορούσε να συμβεί με ελάχιστα, ίσως και χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι”.

“Η σεισμικότητα και η παραμόρφωση του εδάφους συνεχίζουν να δείχνουν την παρουσία μάγματος κάτω από την περιοχή της Γκόμας, με μια προέκταση κάτω από τη λίμνη Κίβου”. Το “σημείο εξόδου της λάβας δεν είναι προβλέψιμο επί του παρόντος”.

Ο πληθυσμός πρέπει να “μείνει μακριά από τις ροές της λάβας”, πρέπει να “παραμείνει σε επαγρύπνηση και να ακούει τις ειδήσεις που μεταδίδονται”, καθώς η κατάσταση “μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα”.

Η εντολή εκκένωσης, που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα, αιφνιδίασε τον πληθυσμό ο οποίος στη συνέχεια έσπευσε στις εξόδους της πόλης, έντρομος και μέσα στον πανικό και το χάος.

Η εκκένωση αφορούσε θεωρητικά 10 από τις 18 συνοικίες της Γκόμας — των οποίων οι κάτοικοι υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια -αλλά στην πραγματικότητα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι κατέφυγαν σε τρεις κύριους άξονες- προς την τοποθεσία Σακέ στα δυτικά, προς την κοντινή Ρουάντα στα ανατολικά, προς τα βορειοανατολικά – καθώς και με βάρκα στη λίμνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ