Κόσμος

Κωνσταντινούπολη: 30 μέρες προθεσμία σε Σύρους πρόσφυγες για να φύγουν

Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνείο της τουρκικής μεγαλούπολης δίνει προθεσμία ενός μηνός σε Σύρους πρόσφυγες να την εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στις τουρκικές επαρχίες που είναι εγγεγραμμένοι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το κυβερνείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι περισσότεροι από 547.000 Σύροι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη “υπό το καθεστώς προσωρινής προστασίας” αφότου διέφυγαν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους, αλλά όσοι από αυτούς παρανόμως εγκαταστάθηκαν στη μεγαλούπολη, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απέλαση.

Η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως: πάνω από 3,5 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε στα τουρκικά και στα αραβικά, οι Σύροι που εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά καταχωρήθηκαν ως πρόσφυγες σε τουρκικό κυβερνείο, θα κληθούν να επιστρέψουν στο κυβερνείο, ενώ όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι θα απελαθούν από την Τουρκία.

Η προθεσμία λήγει στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Κωνσταντινούπολη: Επιχείρηση – σκούπα για Σύρους πρόσφυγες

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει τους ελέγχους ταυτότητας τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, σε σταθμούς του μετρό, λεωφορείων καθώς και σε αραιοκατοικημένες περιοχές όπου διαμένουν Σύροι.

Σύμφωνα με τον Μαχντί Νταούντ, πρόεδρο του φόρουμ συριακών οργανώσεων, μιας ένωσης συριακών ΜΚΟ, “περισσότεροι από 600 Σύροι”, οι περισσότεροι κάτοχοι της “κάρτας προσωρινής προστασίας” που εκδόθηκαν από άλλες τουρκικές επαρχίες, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και απελάθηκαν στη Συρία.

Ο Νταούντ υποστήριξε ότι οι απελάσεις έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς έπρεπε να επιστρέψουν στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι στην Τουρκία και όχι στη Συρία.

“Εξωθήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα αναγνωρίζοντας ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, το ποσοστό των Τούρκων που εκφράζει δυσαρέσκεια στην παρουσία Σύρων αυξήθηκε από 54,5% το 2017 σε 67,7% το 2019.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις φετινές δημοτικές εκλογές, μια αντιμεταναστευτική ρητορική εναντίον των Σύρων εξαπολύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ #LesSyriensDehors (Έξω οι Σύροι).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες στον συγκυβερνήτη της πτήσης της Flydubai που μαχαίρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους με τους Ισραηλινούς
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την έρευνα για το περιστατικό δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου
Το αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Σοκ στη Νότια Καρολίνα: Μητέρα κατηγορείται ότι μαχαίρωσε 50 φορές τα δύο παιδιά της 6 και 3 ετών – Το ένα κινδυνεύει με ακρωτηριασμό
Ορισμένα από τα τραύματα ήταν τόσο βαθιά ώστε έφταναν μέχρι το οστό - Οι αστυνομικοί βρήκαν τα δύο παιδιά μόνα και καλυμμένα με αίματα
Η μητέρα που μαχαίρωσε τα παιδιά της στη Νότια Καρολίνα
Νετανιάχου για Flydubai: Πιστεύουμε ότι ο πιλότος ήθελε να ρίξει το αεροπλάνο – Χαιρετίζουμε τους ήρωες που έσωσαν πολλές ζωές
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνεχιζόμενη ασφάλεια των επιβατών και την ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου