Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Με τυμπανοκρουσίες ξεκινά η λειτουργία του Κοινού Κέντρου για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Κωνσταντινούπολη: Με τυμπανοκρουσίες ξεκινά η λειτουργία του Κοινού Κέντρου για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Μετά «βαΐων και κλάδων» ετοιμάζονται να υποδεχθούν στην Κωνσταντινούπολη τη λειτουργία του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (JCC) για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Για τον λόγο αυτό – όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας – θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 27/7/2022 στην Κωνσταντινούπολη μια ειδική τελετή.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα ώστε να επαναληφθούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, που έχουν μείνει στα σιλό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού για να παρακολουθούν την εφαρμογή του σχεδίου.

Το Κέντρο έχει ξεκινήσει την εργασία του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC θα φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα αρχίσει εργασία σε ένα τετραμερές σχήμα μαζί με την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας στο JCC θα ηγείται ο υποναύαρχος Έντουαρντ Λούικ, σύμφωνα με τη Μόσχα.

“Η κύρια αποστολή των Ρώσων ειδικών στο JCC θα είναι η γρήγορη επίλυση όλων των απαραίτητων θεμάτων προκειμένου η πρωτοβουλία να εισέλθει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις