Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Ουιγούρος ο μακελάρης – Aksam: Διέφυγε στην Ελλάδα

Κωνσταντινούπολη: Ουιγούρος ο μακελάρης – Aksam: Διέφυγε στην Ελλάδα

Στο απόλυτο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες των τουρκικών αρχών για τον μακελάρη του Reina, τον άνδρα που λίγες ώρες μετά την αλλαγή του χρόνου εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο και εκτέλεσε εν ψυχρώ 39 ανθρώπους. Και ενώ κανείς δεν ξέρει που κρύβεται ο δράστης, η εφημερίδα Aksam τον… “βρήκε” στα ελληνικά νησιά!

Η τελευταία ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές αναφέρει πως ο μακελάρης δεν αποκλείεται να είναι Ουιγούρος. Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, οι αρχές έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρισκόταν και τις διασυνδέσεις του.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber, ο Καϊνάκ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, πρόσθεσε όμως ότι οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πιο πιθανό να έχουν αποτέλεσμα. Υποστήριξε δε ότι έδρασε μόνος του αλλά είχε βοήθεια στην οργάνωση της επίθεσης.

Δημοσίευμα της (φιλοκυβερνητικής) εφημερίδας Aksam υποστηρίζει ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης λίγες ώρες μετά την επίθεση, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, πήρε φέρι μπόουτ από την αποβάθρα Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης, πέρασε τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην περιοχή Μπαντίρμα και από εκεί πήγε στο Μπαλικεσίρ για να φτάσει στις ακτές του Αιγαίου και από εκεί πέρασε στα ελληνικά νησιά. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δεν απέκλεισε ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άκρως αντίθετα είναι όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ: ο δράστης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ακόμα, ετοίμαζε την επίθεση στο Reina επί 15 μέρες, κινήθηκε σε τρεις διαφορετικές περιοχές και τράβηξε το selfie video στην πλατεία Ταξίμ στις 28 Δεκεμβρίου, μόλις τρεις μέρες πριν από το μακελειό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, ο δράστης είχε κάνει πολλές παρακολουθήσεις στην πλατεία Ταξίμ, η οποία φέρεται να ήταν και ο αρχικός του στόχος, αλλά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας τον «ανάγκασαν» να αναζητήσει άλλο στόχο και να επιλέξει το Reina.

Την ίδια μέρα, στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, είχε νοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή Μπασάκσεχιρ, έξω από την Κωνσταντινούπολη, σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, έφυγε από το σπίτι αυτό (που όταν το ερεύνησε η αστυνομία το βρήκε άδειο) και πήγε σε άλλο σπίτι στη Ζεϊτινμπουρνού και από εκεί ξεκίνησε την πορεία προς το Reina.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ίδια περιοχή επέστρεψε και μετά την επίθεση και πέρασε τη νύχτα του στην καφετέρια Μουράτπασα. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εξαφανίστηκε. Από τις καταθέσεις που υπάρχουν προκύπτει πως ο μακελάρης, το όνομα και η εθνικότητα του οποίου παραμένουν ένα μεγάλο μυστήριο, μιλάει αραβικά, ουζμπεκικά και ρωσικά.

Φέρεται δε να είχε επαφές με δυο παλιούς… “γνώριμους” της τουρκικής αστυνομίας: τον Τατζίκ Ιλιάς (Μουχάμεντ Κερίμ είναι το πραγματικό του όνομα) έναν Ουζμπέκο που συνελήφθη στις αρχές Δεκέμβρη στην Κωνσταντινούπολη και τον Ιλιάς Μαμασαρίποφ, ο οποίος συνελήφθη μετά το μακελειό της Πρωτοχρονιάς.

Υπάρχουν επίσης αναφορές, μετά από τα δημοσιεύματα πως ίσως είχε βοήθεια εκ των έσω, πως δεν αποκλείεται να είχε επισκεφτεί το Reina μια εβδομάδα πριν από την επίθεση προκειμένου να «μάθει» το χώρο και να ξέρει πως να κινηθεί. Ο δράστης ενδέχεται να είχε εκπαιδευτεί στη Συρία και να γνώριζε καλά τις τακτικές του ανταρτοπολέμου, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Επιχειρήσεις… παντού

Όλα αυτά ενώ οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας συνεχίζονται και τα ξημερώματα της Πέμπτης (05.01.2016) έγινε έφοδος σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης και έγιναν συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο Reina, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης, μετά τις πληροφορίες που έλαβαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη βρίσκονται εκεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν στην επιχείρηση της Πέμπτης, αλλά τουλάχιστον 36 είναι εκείνοι που έχουν συλληφθεί από την ημέρα της επίθεσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων στην Σελίμπασα βρίσκονται και Ουιγούροι. Οι Ουιγούροι είναι μία κυρίως μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα της δυτικής Κίνας με κοινότητες ανά την κεντρική Ασία και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (04.01.2017) η αστυνομία της Σμύρνης συνέλαβε 20 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κατάγονται από την κεντρική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Κατασχέθηκαν πλαστά διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμός, περιλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής οράσεως και συσκευής GPS.

Οι μαρτυρίες για περισσότερους δράστες

Οι αρχές εξετάζουν και τις μαρτυρίες διασωθέντων από την επίθεση πως μέσα στο Reina ο δράστης δεν ήταν μόνος του. Σαουδάραβας επιχειρηματίας που γλίτωσε είπε πως οι δράστες ήταν τρεις, εκ των οποίων και μια γυναίκα. Άλλοι κατέθεσαν ότι οι μάρτυρες ήταν τουλάχιστον δυο. Για την ώρα, επισήμως, η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει στη θεωρία του ενός δράστη, που είχε βοήθεια αλλά όχι μέσα στο κλαμπ.

Υπάρχουν όμως και τα video που προκαλούν σύγχυση. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στο video που δείχνει τον δράστη να φεύγει από το σπίτι στο Ζεϊτιμπουρνού φαίνεται να φοράει ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες αλλά μέσα στο Reina φοράει σκούρο στενό παντελόνι. Σκούρα ρούχα φαίνεται να φοράει και στο video από τη στιγμή που μπαίνει, πυροβολώντας, στο νυχτερινό κέντρο. Υπάρχει δε και το video μέσα από το Reina, όπου επίσης φαίνεται να φοράει ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε