Κόσμος

Κοντά από τον Ήλιο περνά το ευρωπαϊκό σκάφος Solar Orbiter

Το πρώτο σχετικά κοντινό πέρασμά του από το μητρικό άστρο του ηλιακού συστήματός μας, κινούμενο σε απόσταση περίπου 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο κάνει το ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το σκάφος, γνωστό και ως SolO, το οποίο κατασκευάστηκε από την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus, εκτοξεύθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και, μαζί με το αντίστοιχο Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που προηγήθηκε, θα μελετήσουν για πρώτη φορά από τόσο κοντά και με τόση λεπτομέρεια τον Ήλιο και τη δυναμική συμπεριφορά του.

Την πρώτη κοντινή διέλευση (περιήλιο) του Solar Orbiter, το οποίο προς το παρόν κινείται ανάμεσα στις τροχιές του Ερμή και της Αφροδίτης, θα ακολουθήσουν άλλες ακόμη πιο κοντινές τα επόμενα χρόνια, ώσπου το σκάφος να πλησιάσει σε απόσταση έως 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η Γη βρίσκεται σε απόσταση 149 εκατ. χλμ. από το άστρο μας). Μέχρι τώρα, τον Ήλιο έχουν πλησιάσει περισσότερο -πλην του σύγχρονου Parker Solar Probe που στις 7 Ιουνίου πέρασε σε απόσταση μόλις 19 εκατ. χλμ.- τα παλαιότερα σκάφη Mariner 10, Helios 1 & 2 και Messenger, τα οποία, όμως, δεν είχαν τις ίδιες τεχνολογικές δυνατότητες παρατήρησης.

Σε αυτήν τη φάση, οι μηχανικοί και ελεγκτές του Solar Probe «τσεκάρουν» την ομαλή λειτουργία των συστημάτων και των δέκα επιστημονικών οργάνων του. Η κανονική λειτουργία του θα αρχίσει σε περίπου ένα έτος, αλλά ήδη λειτουργεί το μαγνητόμετρό το, το οποίο καταγράφει τα μαγνητικά πεδία του ηλιακού «ανέμου», του ρεύματος φορτισμένων ενεργειακά σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα.

Φέτος τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το BBC, το Solar Orbiter θα περάσει σε απόσταση μόνο 500.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Αφροδίτης, καθώς θα κάνει «μανούβρα» για να προσεγγίσει στη συνέχεια περισσότερο τον Ήλιο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη