Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόντυνε το Λευκό Όρος – Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων έχασε περισσότερο από 2 μέτρα από το 2021

Κόντυνε το Λευκό Όρος – Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων έχασε περισσότερο από 2 μέτρα από το 2021
Reuters

Το Λευκό Όρος στη Δυτική Ευρώπη έχασε περισσότερο από δύο μέτρα σε ύψος μέσα σε δύο χρόνια. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων κόντυνε… 

Το Λευκό Όρος, η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων και της Δυτικής Ευρώπης, απώλεσε μέσα σε δύο χρόνια περισσότερο από δύο μέτρα και έχει πλέον ύψος 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν Γάλλοι ειδικοί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το όρος αυτό, που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, έχει χάσει 2,22 μέτρα από το 2021, όταν η κορυφή του υψωνόταν στα 4.807,81 μέτρα.

Το Λευκό Όρος (γαλλ. Mont Blanc, ιταλ. Monte Bianco) είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Το Λευκό Όρος χωρίζεται από βαθιές και απότομες χαράδρες. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ.

Την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του όρους αποτελεί ο τουρισμός. Πράγματι, οι απότομες πλαγιές του αποτελούν πόλο έλξης για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, που ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στις πλαγιές του, με σκοπό να κατακτήσουν τις κορυφές του.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει κατασκευαστεί και εναέριος σιδηρόδρομος, που ανεβάζει τους τουρίστες σε ύψος 2.665 μ.

Το νέο τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, εκτός του ότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, συντελεί και στην τουριστική ανάπτυξη του όρους.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις