Κόσμος

Κόντυνε το Λευκό Όρος – Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων έχασε περισσότερο από 2 μέτρα από το 2021

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Λευκό Όρος στη Δυτική Ευρώπη έχασε περισσότερο από δύο μέτρα σε ύψος μέσα σε δύο χρόνια. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων κόντυνε… 

Το Λευκό Όρος, η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων και της Δυτικής Ευρώπης, απώλεσε μέσα σε δύο χρόνια περισσότερο από δύο μέτρα και έχει πλέον ύψος 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν Γάλλοι ειδικοί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το όρος αυτό, που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, έχει χάσει 2,22 μέτρα από το 2021, όταν η κορυφή του υψωνόταν στα 4.807,81 μέτρα.

Το Λευκό Όρος (γαλλ. Mont Blanc, ιταλ. Monte Bianco) είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

MONTBLANC REUTERS

Το Λευκό Όρος χωρίζεται από βαθιές και απότομες χαράδρες. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ.

MONTBLANC REUTERS

Την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του όρους αποτελεί ο τουρισμός. Πράγματι, οι απότομες πλαγιές του αποτελούν πόλο έλξης για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, που ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στις πλαγιές του, με σκοπό να κατακτήσουν τις κορυφές του.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει κατασκευαστεί και εναέριος σιδηρόδρομος, που ανεβάζει τους τουρίστες σε ύψος 2.665 μ.

MONTBLANC REUTERS

Το νέο τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, εκτός του ότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, συντελεί και στην τουριστική ανάπτυξη του όρους.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρίστα Πάικ: Θρίλερ με την εκτέλεσή της στο Τενεσί – Επέζησε από 2 θανατηφόρες ενέσεις και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Οι δικηγόροι της καταγγέλλουν πως ο τρόπος με τον οποίο εξελισσόταν η εκτέλεση παραβίαζε το συνταγματικό δικαίωμά της να μην υποστεί «σκληρή τιμωρία»
Κρίστα Πάικ
H ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ξαναρχίζει τις πτήσεις προς το Ντουμπάι
Λίγες ώρες νωρίτερα πτήση της Flydubai των Εμιράτων, από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόπειρα του συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος
Αεροσκάφος της El Al Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ
Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε τους επιβάτες της Flydubai – Η αγκαλιά με τον «ήρωα» που φορούσε μπλούζα γεμάτη αίματα
«Άρπαξα τα χειριστήρια και άρχισα να τα τραβάω», είπε και εξήγησε ότι ήξερε τι έπρεπε να κάνει επειδή παρακολουθεί τη σειρά «Mayday» που αναλύει αεροπορικά δυστυχήματα
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποδέχθηκε τους επιβάτες της πτήσης της Flydubai
54