Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κοροναϊός: Δεν αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα εκτός Κίνας λέει ο ΠΟΥ

Κοροναϊός: Δεν αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα εκτός Κίνας λέει ο ΠΟΥ

Ο νέος κοροναϊός δεν αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς εκτός Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών για την επιδημία που έχει επιφέρει ο νέος κοροναϊός.

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.

Κοροναϊός: Το 15ο κρούσμα στις ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα το 15ο κρούσμα του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής βρίσκεται μεταξύ των πολιτών που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν στην Κίνα και τέθηκαν υπό ομοσπονδιακή καραντίνα στην αεροπορική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο, μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από την Κίνα, και το πρώτο που βγήκε θετικό στο Λάκλαντ, επισημαίνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι πιθανόν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που πρόσφατα επέστρεψαν από την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απομάκρυνε με αεροπλάνο περίπου 800 ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι, με 195 ανθρώπους από την πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε να έχουν πάρει εξιτήριο την Τρίτη. Πολλοί είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους που τελούν υπό καραντίνα 14 ημερών σε αμερικανικές βάσεις.

«Ο ασθενής βρίσκεται απομονωμένος και λαμβάνει ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο» αναφέρει τα CDC. Τα 15 κρούσματα στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί σε 7 πολιτείες, αφορούν κυρίως ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις