Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοροναϊός: Η “Πανώλη” και η “Γρίπη” γίνονται… αντίδοτο στο φόβο

κοροναϊός
Φωτογραφία EPA

Ο κοροναϊός που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό έχει κοστίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους μέχρι στιγμής στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και έχουν φτάσει στα 473. Με τη νέα επιδημία να προκαλεί ανησυχία, οι Κινέζοι φαίνεται πως έναν μάλλον περίεργο τρόπο να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.

Ποιος είναι αυτός; Επιλέγουν να παίξουν ένα διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης με θέμα την πανώλη και κατεβάζουν ταινία καταστροφής με τίτλο «Γρίπη». Ο κοροναϊός ξεκίνησε από την επαρχία Βουχάν αλλά υπάρχουν κρούσματα και στο Πεκίνο, τη Σανγκάη, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο αλλά κι εκτός Κίνας σε ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Όταν η βρετανική εταιρία Ndemic creations έφτιαχνε την εφαρμογή “Plague Inc.”, δεν μπορούσε να φανταστεί πως σήμερα το παιχνίδι προσομοίωσης με τίτλο «Πανώλη» θα ήταν εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις στο κινέζικο Apple Store.

Click4more Θερμικές κάμερες στην Κωνσταντινούπολη και “καραντίνα” στο Χίθροου για τον κοροναϊό

Το παιχνίδι επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να αναπτύσσουν έναν παθογόνο οργανισμό για να καταστρέψουν τον κόσμο.

“Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις τον φόβο είναι να αντιμετωπίσεις τον φόβο”, σχολίασε κάποιος στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter για την Κίνα. “Δεν σημαίνει αυτό ότι συντάσσεσαι με την διαβολική δύναμη, όταν δεν μπορείς να νικήσεις την διαβολική δύναμη;”, αστειεύτηκε ένας άλλος.

Την ίδια στιγμή, η νοτιοκορεατική ταινία καταστροφής “Η Γρίπη” ήταν σήμερα εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στα κινέζικα ΜΜΕ και στο Douban (σ.σ. σελίδα κοινωνικής δικτύωσης).

Στις πρώτες αναζητήσεις τηλεοπτικών σειρών βρίσκεται ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την επιδημία του SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2003, ενώ 11 από τα 14 πρώτα άρθρα στην πλατφόρμα αναζήτησης Toutiao σχετίζονταν με την πνευμονία καθώς και περισσότερα από τα 50 πιο διαβασμένα θέματα στο Weibo.

Click4more Άνοιξε πάλι το… κουτάκι ο Τραμπ! Θέλει να δει τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και τα βλέπει όλα… ρόδινα για τον κοροναϊο και στην Κίνα!

Η νέα επιδημία συμπίπτει με τους εορτασμούς για το Κινεζικό Νέο Έτος, το προσεχές σαββατοκύριακο, όταν αναμένεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν εντός και εκτός της χώρας για τις διακοπές τους.

Οι ταινίες blockbuster πάντως που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στις διακοπές δεν προβλέπεται τελικώς να έχουν μεγάλη επιτυχία. Στην Βουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, οι λάτρεις του σινεμά που είχαν προπληρώσει τα εισιτήριά τους έλαβαν επιστροφή χρημάτων, σύμφωνα με τις πλατφόρμες κράτησης εισιτηρίων Maoyan και Taopiaopiao.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις