Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοροναϊός: Κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε 3 με 4 άτομα

Φωτογραφία Reuters

Ο κοροναϊός προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ήδη οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.000 και τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Πως αναλύει τα δεδομένα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Εκείνο που απασχολεί περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα υγείας είναι από τη μια η δημιουργία εμβολίου και από την άλλη να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Click4more Πρόβλεψη εφιάλτης: Ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί – Τα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση

«Η προσπάθεια είναι αφενός μεν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται, αφετέρου δε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε πως «αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε (σ.σ. η επιστημονική κοινότητα υγείας) μέσα σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί και πέρα θα χρειαστεί και μια περίοδος στην οποία θα γίνουν κάποιες κλινικές μελέτες».

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, «ακόμα και μέσα στην περιοχή της καραντίνας στην Κίνα, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι ισχυρότερη», παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα.

Ο κοροναϊός και όλα όσα ξέρουμε

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον κοροναϊό αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, είχε αναλύσει νωρίτερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στην καθιερωμένη, πια, ενημέρωσή του για την επιδημία.

Με τους θανάτους από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός να έχουν πλέον ξεπεράσει τους 1.000 και τα κρούσματα να πλησιάζουν τις 44.000, αλλά και τις προβλέψεις πως αν ο ιός δεν ελεγχθεί μπορεί να προσβάλει ακόμη και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, η παγκόσμια ανησυχία είναι δεδομένη.

Click4more Παίρνουν κεφάλια για τον κοροναϊό στην Κίνα! Άρχισαν οι καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να καταλαγιάσει η οργή!

Οι θάνατοι από τον κοροναϊό έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνος από τον SARS. «Η θνησιμότητα από τον ιό SARS ήταν περίπου 10%, ενώ ευτυχώς η θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό είναι πολύ μικρότερη, κάτω από 2%. Πρέπει όμως να έχουμε στον νου μας ότι κάθε χρόνο διαπιστώνονται παγκοσμίως 290.000 έως 650.000 θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.

Προσθέτει πως, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας είναι σε άτομα που είχαν επιστρέψει από την Κίνα, υπάρχουν και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του ιού σε άτομα που δεν είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ζήτησε τα εθνικά συστήματα ανά τον κόσμο να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα και μίλησε ακόμη και για την «κορυφή του παγόβουνου» μπροστά στην οποία μπορεί να βρισκόμαστε.

Επιστημονικά δεδομένα

Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί ως σήμερα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν για να διαλευκανθεί πλήρως ο τρόπος μετάδοσης του ιού, ο χρόνος επώασης αλλά και το εύρος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Πρόσφατες ανακοινώσεις από την Κίνα σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο νέος κοροναϊός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica). Το ερπετό αποτελεί προστατευόμενο είδος, είναι όμως αντικείμενο παράνομου εμπορίου για βρώση, αλλά και για χρησιμοποίηση του δέρματός του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

κοροναϊός

Ο κοροναϊός που εντοπίστηκε στον άνθρωπο μοιάζει κατά 99% με τον αντίστοιχο κοροναϊό που απομονώνεται στον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο. Η περίοδος επώασης του ιού είναι 2 έως 14 ημέρες. Κάθε ασθενής μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 3 με 4 άτομα.

Στο 82% των περιπτώσεων η νόσος είχε ήπια συμπτώματα ενώ στο 18% η κατάσταση των ασθενών ήταν σοβαρή ή κρίσιμη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 15% με 20% των ασθενών που ανέπτυξαν πνευμονία λόγω του νέου κοροναϊού θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα σε άτομα χωρίς επιπλοκές διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Fake news

Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος «παράλληλα, με τον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται για τον έλεγχο της επιδημίας και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη μεγαλύτερο εχθρό. Αυτόν της διασποράς ψευδών ειδήσεων για την επιδημία, που προκαλούν φόβο και πανικό. Η εύκολη διάχυση της πληροφορίας μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες αντιδράσεις που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τον περαιτέρω έλεγχο της επιδημίας.

Click4more Μασάνε! Τρώνε ακάθεκτοι κρέας νυχτερίδας παρά τον κοροναϊό στην Ινδονησία

Οι πολίτες θα πρέπει να απαιτούν τη διαρκή και άμεση ενημέρωση από τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας, τους έγκριτους επιστήμονες και τη διεθνή βιβλιογραφία. Ήδη οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν έρθει σε συνεννόηση μεταξύ τους και με την επιστημονική κοινότητα, ώστε κάθε μελέτη που αφορά τον κοροναϊό να αξιολογείται άμεσα και να δημοσιεύεται κατά προτεραιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει καθημερινά την εξέλιξη των κρουσμάτων και των ασθενών από τον ιό. Παράλληλα, είναι σε συνεννόηση με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας και την οργάνωση των κρατών μελών του. Το ίδιο έχει κάνει και το κέντρο ελέγχου νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μέτρα προφύλαξης

Προς το παρόν δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό, αλλά η υποστηρικτική αγωγή και η αντιμετώπιση των επιπλοκών έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ίαση των ασθενών. Η έρευνα για την ανάπτυξη ειδικού εμβολίου είναι εντατική και αναμένεται ότι εντός τετραμήνου θα μπορούν να ξεκινήσουν οι σχετικές κλινικές έρευνες.

Ως τότε, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και την τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα μέτρα αυτά άλλωστε θα πρέπει να εφαρμόζονται για κάθε ιογενή λοίμωξη, όπως στην πολύ συχνότερη λοίμωξη από ιό της γρίπης.

Στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί κέντρα αναφοράς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη σωστή διαχείριση πιθανών κρουσμάτων. Μόνο μέσω της σωστής ενημέρωσης από έγκυρες πηγές, της οργάνωσης και της σωστής προετοιμασίας θα καταστεί εφικτό να ελεγχθεί η επιδημία σε περίπτωση που ανιχνευθεί κάποιο περιστατικό και στη χώρα μας, καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις