Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κοροναϊός: Ποιες οι πιθανότητες να την “σκαπουλάρετε” αν τον κολλήσετε

κορονοϊός

Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα ο νέος κοροναϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια, καθώς επίσης το ιατρικό προσωπικό, να κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη.

Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), που δημοσιεύθηκε στο Κινεζικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».

Τα βασικά συμπεράσματα 

–  Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).

Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.

– Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.

Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.

click4more: Κοροναϊός: Πέθανε μέχρι νεωτέρας ο διευθυντής του νοσοκομείου της Γουχάν

Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).

– Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.

Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.

Η Ιαπωνία δοκιμάζει τα φάρμακα για τον HIV

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κοροναϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφτανε τα 520 τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων 454 κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.

Συρρικνώνεται η οικονομία της χώρας

Με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, η εξάπλωση του κοροναϊού ώθησε το Τόκιο να θέσει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ κάποιες εταιρείες καλούν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς σε όλο τον κόσμο θεωρείται ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19.

Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.

Στο μεταξύ στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κοροναϊού χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις