Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: 300 εκατομμύρια μαθητές δεν πάνε σχολείο λόγω του φονικού ιού

Κορονοϊός: 300 εκατομμύρια μαθητές δεν πάνε σχολείο λόγω του φονικού ιού
photo Reuters

Ο κορονοϊός και οι φόβοι για περαιτέρω εξάπλωσή του έχουν οδηγήσει πάνω από 290 εκατομμύρια μαθητές εκτός σχολείων.

Η Ιταλία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που κλείνει τα σχολεία της σε εθνικό επίπεδο καθώς ο νέος κορονοϊός έχει πλήξει την ευρωπαϊκή χώρα, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ κάνει έκκληση για πιο έντονη καταπολέμησή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τώρα περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και πάνω από 3.200 έχουν πεθάνει εξαιτίας του σε όλον τον κόσμο, ενώ ο κορονοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 80 χώρες.

Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων και των μολύνσεων βρίσκονται στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός στο τέλος του περασμένου χρόνου, αναγκάζοντας τη χώρα να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, να κλείσει προσωρινά εργοστάσια και τα σχολεία επ΄αόριστον.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, κάποιες χώρες επιβάλλουν αυστηρά μέτρα. Χθες η UNESCO ανακοίνωσε ότι σε 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία, γεγονός που επηρεάζει 290,5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ εννέα άλλες χώρες έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μάλιστα σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρει Αζουλάι “ο αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει παγκοσμίως και η ταχύτητα με την οποία διαταράσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν έχουν προηγούμενο και αν αυτό συνεχιστεί θα απειλείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση”.

Κλειστά σχολεία στην Ιταλία

Χθες η Ιταλία αποφάσισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά ως τις 15 Μαρτίου καθώς ο κορονοϊός έχει οδηγήσει στο θάνατο 107 ανθρώπους, το μεγαλύτερο νούμερο νεκρών εκτός Κίνας.

Η Νότια Κορέα, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός Κίνας, σχεδόν 6.000– ανέβαλε την έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία για τις 23 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε το κλείσιμο σχεδόν όλων των σχολείων από τις 2 Μαρτίου έως τις επικείμενες εαρινές διακοπές που τελειώνουν στις αρχές Απριλίου, ενώ στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα έκλεισαν περίπου 120 σχολεία σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Απειλή για την οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο κορονοϊός συνιστά πλέον “παγκόσμια πανδημία”, έναν όρο πάντως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέφυγε να χρησιμοποιήσει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον αυξάνεται ταχύτερα στο εξωτερικό αντί στην Κίνα, όπου σήμερα καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 139 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται σε 3.012 και των κρουσμάτων σε 80.000.

Από τη δυτική Ευρώπη ως την ανατολική Ασία, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει τις τελευταίες εβδομάδες από προϊόντα, περιλαμβανομένων των χαρτιών υγείας και των απολυμαντικών ζελέ για τα χέρια.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και η συνολική οικονομική εικόνα είναι αβέβαιη, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε χθες σε 11 και οι βουλευτές στο Κονγκρέσο κατέληξαν σε μια συμφωνία για την παροχή περισσότερων από οκτώ δισ δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επιδημία συνιστά μια “σοβαρή απειλή” και ότι θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το περυσινό 2,9%.

“Σε μια περίοδο αβεβαιότητας…είναι προτιμότερο να κάνεις περισσότερα από το να μην κάνεις αρκετά”, είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι η επιδημία “είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια αντιμετώπιση”.

Οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από συνάντησή τους ότι είναι έτοιμοι να “χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις