Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: 43 οι νεκροί στο Ιράν! Συνεχή κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Κορονοϊός: 43 οι νεκροί στο Ιράν! Συνεχή κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη με ταχείς ρυθμούς με τους νεκρούς στο Ιράν να έχουν φτάσει τους 43. Την ίδια ώρα στη Βόρεια Ιταλία τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για άλλη μια εβδομάδα, η Ιαπωνία συνεχίζει τις ετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν και οι ενστάσεις λόγω της φονικής επιδημίας είναι πολλές.

Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία κορονοϊού στο Ιράν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών που ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 593.

“Δυστυχώς εννέα άνθρωποι πέθαναν από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες. Οι θάνατοι είναι πλέον 43. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από χθες ανέρχονται στα 205, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 593”, είπε ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία η εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα γίνει διαδικτυακά, λόγω της επιδημίας.

Την Παρασκευή η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι “δύσκολη”. Το Ιράν έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό απ’ όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Κίνας.

Ο φονικός ιός έφτασε και στο Κατάρ

Το υπουργείο Υγείας του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Qatar News Agency.

Ο ασθενής είναι ένας 36χρονος ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Κατάρ από το Ιράν. Η κατάστασή της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος και στο Κατάρ, η Σαουδική Αραβία είναι πλέον η μοναδική χώρα του Κόλπου που δεν έχει αναφέρει κανένα μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στις άλλες χώρες είναι άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί το Ιράν ή ήρθαν σε επαφή με άλλους που επέστρεψαν από το Ιράν.

Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Βρετανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονoϊό στη Βρετανία ανέρχεται στους 23, μετά τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων σήμερα.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα (11.00 ώρα Ελλάδας) είχαν εξεταστεί συνολικά 10.483 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 23 βρέθηκαν θετικά στον Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην Παρασκευή ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού συνιστά πλέον την κορυφαία προτεραιότητά της κυβέρνησής του. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι απεβίωσε ένας Βρετανός που είχε προσβληθεί από την ασθένεια όταν βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στην Ιαπωνία.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεργαστούν τις επόμενες εβδομάδες στη «σκληρή μάχη» για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη σκληρή μάχη μόνο με τις προσπάθειες της κυβέρνησης», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πριν από δύο ημέρες, ο Άμπε αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία όλης της χώρας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε εκπαιδευτικούς, γονείς και τους εργοδότες των τελευταίων, προκαλώντας έντονες επικρίσεις.

«Αποφάσισα ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τις επόμενες μία-δύο εβδομάδες για να αποτρέψουμε την εξάπλωση» του ιού, πρόσθεσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Ιαπωνία θα προχωρήσει στα σχέδιά της για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι αλλά και την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, την άνοιξη. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα διστάσει να επεκτείνει τα μέτρα, αν χρειαστεί.

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 940 κρούσματα του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων και των 705 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που είχε τεθεί σε καραντίνα κοντά στο Τόκιο αυτόν τον μήνα. Έντεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει, οι έξι εκ των οποίων επέβαιναν στο πλοίο.

Ο Άμπε παραδέχτηκε ότι ο γονείς θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω του κλεισίματος των σχολείων και είπε ότι η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Πρόσθεσε ότι θα ληφθούν και οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την επιδημία.

Για δεύτερη εβδομάδα κλειστά τα σχολεία στη βόρεια Ιταλία

Σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα στις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια.

Ο Στέφανο Μπονατσίνι έγραψε στο Facebook ότι, πέραν της δικής του περιφέρειας, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη γειτονική Λομβαρδία και το Βένετο θα παραμείνουν κλειστά, κατόπιν σύστασης της κυβέρνησης.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, η κυβέρνηση απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις δημόσιες συναθροίσεις σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ιταλίας και έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών όπου δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ή έχουν εντοπιστεί ελάχιστα, ήλπιζαν ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργούσαν σύντομα, όμως αυτό δεν θα γίνει, σύμφωνα με τον Μπονατσίνι.

“Επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, των σχολείων και των πανεπιστημίων για την επόμενη εβδομάδα στις τρεις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο: τη Λομβαρδία, το Βένετο και την Εμίλια-Ρομάνια”, ανέφερε, εξηγώντας ότι αυτή ήταν η πρόταση του εθνικού συμβουλίου επιστημόνων.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Το Κουβέιτ κάλεσε σήμερα τους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, όπως ανέφερε μια αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τις τελευταίες 24 ώρες στο Κουβέιτ δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί 45 άνθρωποι και δεν έχει πεθάνει κανείς από τον Covid-19.

Στο Ομάν εξάλλου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα που είχε προσβληθεί ανέρρωσε. Στο σουλτανάτο έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα του ιού.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στις χώρες του Κόλπου ήταν άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί το Ιράν ή ήρθαν σε επαφή με πρόσωπα που επέστρεψαν από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι οι μοναδικές χώρες της περιοχής που δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις