Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: 7 ακόμα θάνατοι στον Παναμά, 4 στο Μεξικό

Κορονοϊός: 7 ακόμα θάνατοι στον Παναμά, 4 στο Μεξικό

Ο κορονοϊός συνεχίζει να “σαρώνει” και να προκαλεί θανάτους και πανικό και στην Λατινική Αμερική, με τις χώρες να παίρνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 145 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 993 στη χώρα, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν στην COVID-19 ανήλθαν σε 20.

7 ακόμα θάνατοι στον Παναμά

Η κυβέρνηση του Παναμά επίσης ανακοίνωσε ότι άλλοι 7 ασθενείς πέθαναν, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας σε 24 στη χώρα.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης επιδημιολογίας του παναμαϊκού υπουργείου Υγείας Λούρδες Μορένο ενημέρωσε εξάλλου ότι καταγράφηκαν 88 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται πλέον σε 989 στη χώρα της περιοχής που πλήττεται περισσότερο.

Η Βολιβία κλείνει τα σύνορα στους υπηκόους της

Την ίδια ώρα πάνω από εκατό Βολιβιανοί, αποκλεισμένοι στη Χιλή, στην περιοχή των συνόρων, εμποδίστηκαν χθες Κυριακή να γυρίσουν στη χώρα τους, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της προέδρου Τζανίνε Άνιες έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι κανείς δεν βγαίνει και κανείς δεν μπαίνει», είπε ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης Λουίς Φερνάντο Λόπες στο τηλεοπτικό δίκτυο PAT. «Οι Βολιβιανοί που βρίσκονται εκτός χώρας πρέπει να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται. Δεν θα γίνουν πτήσεις επαναπατρισμού», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε καμία απάντηση ενώ υπήρχε μια διευθέτηση των αρχών του Ορούρο (νοτιοδυτικά) που μας επέτρεπε να τεθούμε σε καραντίνα σε ξενοδοχεία (…). Οι βολιβιανές αρχές δεν μπορούν να μας εγκαταλείψουν έτσι», είπε η Μόνικα Κιχούα, υπήκοος της Βολιβίας που εμποδίστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα της, στην εφημερίδα Los Tiempos.

click4more: Υφήλιος στο έλεος του κορονοϊού! Λεηλασίες, αυτοκτονίες και θρήνος παντού

Η κυβέρνηση της Βολιβίας πάντως διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περίπου 1.045 αλλοδαπών με πτήσεις τσάρτερ.

Στη χώρα των Άνδεων ανακοινώθηκε χθες ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού — σύμφωνα με τον μεταβατικό υπουργό Υγείας Ανίμπαλ Κρους, επρόκειτο για μια 74χρονη που υπέκυψε στη Σάντα Κρους — ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί επισήμως ανέρχεται σε 84.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Άνιες κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιτραπεί η εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιβολή των περιορισμών της κίνησης που είχε ανακοινώσει τρεις ημέρες νωρίτερα.

700 Ευρωπαίοι επιστρέφουν από την Γουατεμάλα

Περίπου 700 Ευρωπαίοι άρχισαν χθες Κυριακή να φεύγουν από τη Γουατεμάλα, με μια πρώτη πτήση που μετέφερε 250 εξ αυτών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Γουατεμάλα, ο Χάραλντ Κλάιν, διευκρίνισε στον Τύπο ότι αυτή η πρώτη πτήση τσάρτερ εγκατέλειψε τη χώρα της κεντρικής Αμερικής τις πρώτες πρωινές ώρες, αναχωρώντας από το διεθνές αεροδρόμιο Λα Αουρόρα με προορισμό διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν 210 υπήκοοι της Γερμανίας, 16 υπήκοοι της Ιταλίας και επίσης πολίτες διαφόρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ήταν αποκλεισμένοι στη Γουατεμάλα εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι.

Ο Γιαματέι ανήγγειλε στα τέλη Μαρτίου απαγόρευση της κυκλοφορίας (από τις 16:00 ως τις 04:00), μέτρο που παρατάθηκε χθες για άλλες δύο εβδομάδες, απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς, κλείσιμο των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών σημείων εισόδου στην επικράτεια και την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γερμανίας, κανένας από τους ευρωπαίους υπηκόους που εγκατέλειψαν χθες τη Γουατεμάλα δεν παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο πτήσεις, η μια σήμερα Δευτέρα, με την οποία θα επαναπατριστούν 250 άνθρωποι, κι άλλη μια μεθαύριο Τετάρτη, που θα παραλάβει ισάριθμους επιβάτες.

Οι αρχές της Γουατεμάλας είχαν καταγράψει μέχρι χθες συνολικά 34 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό — στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί συγκαταλέγεται μια υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου — και έναν θάνατο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις