Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Άλλοι 2 νεκροί στο Περού, ένας ακόμα στο Μεξικό

Κορονοϊός: Άλλοι 2 νεκροί στο Περού, ένας ακόμα στο Μεξικό

Νέους θανάτους προκάλεσε στην Λατινική Αμερική ο κορονοϊός, αφού 2 σημειώθηκαν στο Περού και ένας στο Μεξικό.

Την ίδια ώρα η Ουρουγουάη έκλεισε τα σύνορα για τους αλλοδαπούς, ενώ ο Παναμάς τέθηκε σε καραντίνα.

7 θάνατοι συνολικά στο Περού

Ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στο Περού αυξήθηκε σε επτά, καθώς 38χρονος υπέκυψε αφού μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στον Καναδά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο εξήγησε ότι ο άνδρας, που επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατέληξε σε νοσοκομείο της Λίμα τη Δευτέρα εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αρχικά η διάγνωση που είχε γίνει ήταν ότι παρουσίασε άτυπη πνευμονία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι υπέκυψε 66χρονη η οποία επέστρεψε από την Ισπανία τη 14η Μαρτίου έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό. Πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία.

Ως χθες Τρίτη, στο Περού είχαν διαγνωστεί συνολικά 416 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Ένας νέος θάνατος, 38 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού κατέγραψαν συνολικά 405 κρούσματα του κορονοϊού μέχρι χθες Τρίτη, από 367 μία ημέρα νωρίτερα, και συνολικά πέντε νεκρούς, από τέσσερις την προηγουμένη, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η έκδοση διαβατηρίων, εντός και εκτός χώρας, από την Παρασκευή 27η Μαρτίου ως τη 19η Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19.

Κλείνει τα σύνορα η Ουρουγουάη

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους αλλοδαπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ απαγόρευσε επίσης μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουρισμό.

«Η είσοδος ξένων υπηκόων κινούμενων με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς μέσω οποιουδήποτε σημείου συνοριακού ελέγχου απαγορεύεται» μέχρι νεοτέρας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Τάλβι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και οι υπήκοοι της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης — των υπολοίπων κρατών μελών της MERCOSUR — που διέρχονται από αεροδρόμια της χώρας καθώς επιστρέφουν στις πατρίδες τους «εξαιρούνται από το μέτρο», διευκρίνισε ο ουρουγουανός ΥΠΕΞ.

click4more: ΗΠΑ: Νεκρός ανήλικος από τον κορονοϊό

Απαγορεύεται εξάλλου η έξοδος από τη χώρα για τουρισμό μέχρι τουλάχιστον τη 13η Απριλίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Άλβαρο Ντελγάδο.

Οι αρχές της Ουρουγουάης είχαν ήδη διατάξει τη 16η Μαρτίου το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με την Αργεντινή, ενώ την Κυριακή διέκοψαν τις χερσαίες συνδέσεις με τη Βραζιλία. Έχουν επίσης αναστείλει μέχρι νεοτέρας όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 189 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Υποχρεωτική καραντίνα στον Παναμά

Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.

«Από τις 05:01 [σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας], την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.δ

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην Κεντρική Αμερική

Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).

Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις