Κόσμος

Κορονοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα για θεραπεία με πλάσμα αίματος

Αρνητικά, δυστυχώς, τα αποτελέσματα ινδικής κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της νόσου Covid19 με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες.

Η χρήση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς για την θεραπεία του κορονοϊού παρέχει μικρά οφέλη και δεν βοηθά ιδιαίτερα τους νοσηλευόμενους ασθενείς να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Σε αυτό το απογοητευτικό συμπέρασμα κατέληξε μια ινδική κλινική μελέτη (PLACID Trial), η οποία διαπίστωσε ότι το πλάσμα δεν απέτρεψε την επιδείνωση της νόσου, ούτε τους θανάτους των ασθενών.

Οι Ινδοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν», μελέτησαν 464 ασθενείς με διαγνωσμένη Covid-19, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με μέτρια συμπτώματα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και η μία έκανε δύο μεταγγίσεις πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες που περιέχει αντισώματα κατά του κορονοϊού, με διαφορά 24 ωρών τη μία από την άλλη.

Έπειτα από επτά μέρες οι ασθενείς που είχαν πάρει το πλάσμα, φάνηκαν να έχουν μια μικρή βελτίωση μερικών συμπτωμάτων όπως της δύσπνοιας και της κόπωσης, όμως δεν εμφάνισαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών βελτίωση ούτε στην επιβίωση (μείωση στο ποσοστό θνητότητας), ούτε στο ποσοστό εκείνων που εμφάνισαν επιδείνωση της κλινικής κατάστασης τους. Στο διάστημα αυτό, το 19% όσων είχαν πάρει το πλάσμα, εμφάνισαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, έναντι 18% της άλλης ομάδας ελέγχου.

«Με απλά λόγια, δεν υπήρξαν κλινική οφέλη για τους ασθενείς», ανέφερε ο δρ Σάιμον Κλαρκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. «Η κακή απόδοση του πλάσματος αναρρωσάντων σε αυτή τη μελέτη είναι απογοητευτική, αλλά όχι απρόσμενη», ανέφερε ο καθηγητής ιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου Ίαν Τζόουνς. Όπως είπε, το πλάσμα είναι πιθανότερο να φέρει αποτελέσματα, εφόσον δοθεί πολύ γρήγορα σε κάποιον που μολύνεται από κορονοϊό. Γι’ αυτό, επεσήμανε την ανάγκη να συνεχισθούν οι σχετικές μελέτες που γίνονται σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα), αλλά να εστιασθούν σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

‘Αλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως στη θεραπεία πλάσματος αναρρωσάντων παίζει ρόλο-κλειδί κατά πόσο αυτό περιέχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Οι Ινδοί ερευνητές συμφώνησαν πως άλλες μελέτες, οι οποίες χρησιμοποιούν πλάσμα με περισσότερα αντισώματα, μπορεί να εμφανίσουν πιο αισιόδοξη εικόνα.

Ο καθηγητής ανοσολογίας Πολ Μόργκαν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπογράμμισε επίσης ότι η ινδική μελέτη έδειξε τουλάχιστον ότι η θεραπεία πλάσματος μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, έστω και αν αυτό δεν αντανακλάται τελικά σε κλινικό όφελος.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό
Τα «μαζεύει» ο Ράμα για τους Έλληνες «κληρονόμους του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» – Μιλούσε λέει, «φιλικά και χιουμοριστικά»
«Είναι απίστευτο ότι μια φράση που ειπώθηκε για πλάκα μπορεί να βγει εντελώς από το πλαίσιο και να μετατραπεί σε δημόσια διαμάχη που τροφοδοτείται από εθνικιστικό πάθος» γράφει σε ανάρτησή του
Έντι Ράμα 31