Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αποτελέσματα – σοκ από τα τεστ αντισωμάτων στη Φινλανδία

Φινλανδία
Reuters

Ακόμη πιο ισχυρός αποδεικνύεται ότι ήταν ο κορονοϊός στη Φινλανδία, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Κι ενώ ο κορονοϊός προχωρά σχεδόν ανεμπόδιστος και σ’ αυτή τη χώρα της Σκανδιναβίας, τα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι οι μολύνσεις από Covid19 ήταν πολύ περισσότερες στη διάρκεια του λεγόμενου πρώτου κύματος της νόσου. Ειδικότερα, η Φινλανδία είναι πιθανόν να είχε έως και πέντε φορές περισσότερα περιστατικά κορονοϊού απ΄ ό,τι έδειχναν τα επίσημα στοιχεία της στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σύμφωνα με την αρχή δημόσιας υγείας της χώρας, THL, που επικαλείται αποτελέσματα από τεστ αντισωμάτων που διενήργησε.

Ο επίσημος αριθμός περιστατικών Covid19 βασίζεται σε διαγνωστικά τεστ με υλικό που λαμβάνεται από τη μύτη ή τον φάρυγγα ενός ανθρώπου που παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιούνται σε δείγμα αίματος και δείχνουν αν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό που προκαλεί την ασθένεια.

“Υπήρχαν περίπου 1,5 έως 5 φορές περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κλινικά περιστατικά”, ανέφερε σε ανακοίνωση η THL.

Κορονοϊός: Η μεταδοτικότητα και οι νέοι

Η διαφορά στους αριθμούς εξηγείται ευρέως από την έλλειψη ικανότητας διενέργειας τεστ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος μολύνσεων, δήλωσε ο επικεφαλής υγειονομικής ασφάλειας της THL, Μίκα Σαλμίνεν.

Η THL ξεκίνησε τον Απρίλιο να διενεργεί τυχαία δικά της τεστ αντισωμάτων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Φινλανδίας στην προσπάθεια να εντοπίσει την πραγματική διάδοση της ασθένειας, περιλαμβανομένων ανθρώπων που είχαν κολλήσει την ασθένεια αλλά δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

Ο Σαλμίνεν είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη πως ένα μικρότερο μέρος των νέων είχαν κολλήσει τον ιό στη διάρκεια του πρώτου κύματος σε σχέση με τώρα.

Η THL εξέτασε, επίσης, συγκριτικά στοιχεία διαθέσιμα από τεστ αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, είπε ο Σαλμίνεν, σημειώνοντας πως οι αριθμοί στην Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτεροι.

“Στη διάρκεια της επιδημιολογικής κλιμάκωσης την άνοιξη, ένα αξιοσημείωτα υψηλό τμήμα περιστατικών, έως 10 φορές πάνω, δεν είχε εντοπιστεί στην Ισπανία”, είπε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις