Κορονοϊός: «Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ στην Ινδία – Ανησυχία για μεγάλη ινδουιστική γιορτή το Σαββατοκύριακο

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο η Ινδία. Η νόσος COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχει μολύνει τουλάχιστον 8.683.916 και η χώρα θρηνεί 128.121 νεκρούς. Οι νέες μολύνσεις παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όμως οι κλίνες ΜΕΘ έχουν κορεστεί. Γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Όταν η 92χρονη γιαγιά του άρχισε να βήχει και το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα της άρχισε να πέφτει τη Δευτέρα, ο Βαρούν Καουσίκ την πήρε και την πήγε στα δύο καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία στο Νέο Δελχί . Κανένα από τα δύο δεν την εισήγαγε, ούτε καν όταν στο ένα έγινε η διάγνωση πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το προσωπικό σε πολλά άλλα νοσοκομεία είπε στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του, που έκαναν απεγνωσμένα τηλεφωνήματα, ότι είχαν διαθέσιμες κλίνες, αλλά όχι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τελικά, έγινε εισαγωγή της σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, αλλά όχι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δέκα ώρες αφότου είχαν φύγει από το σπίτι.

Η κατάστασή της παρέμενε σταθερή σήμερα, δήλωσε ο Βαρούν.

Η δοκιμασία της οικογένειας αποτελεί ακόμη μια προειδοποίηση για την εξάπλωση της πανδημίας με ραγδαίο ρυθμό στο Δελχί, μολονότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 μειώνονται σε άλλες περιοχές.

Click4more: H μετάλλαξη του κορονοϊού Ν439Κ που τρομάζει τους επιστήμονες

Τα 20 εκατομμύρια κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά σε μια από τις σημαντικότερες ινδουιστικές γιορτές το Σαββατοκύριακο. Παρότι έχει απαγορευτεί, αναμένεται να εκτοξευθούν χιλιάδες πυροτεχνήματα, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που επιδεινώνει τα πράγματα για τους ασθενείς με την COVID-19.

Το Νέο Δελχί κατέγραψε σήμερα ρεκόρ, με 8.593 κρούσματα κορονοϊού (από τα 47.905 σε εθνική κλίμακα). Ενώ ο μέσος δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκε στο 299, σε μια κλίμακα που φθάνει ως το 500. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 300 υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο αναπνευστικό ακόμη και σε φυσιολογικές εποχές.

«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ

Οι ΜΕΘ έχουν κορεστεί στην ινδική πρωτεύουσα σε βαθμό που ορισμένα νοσοκομεία εγκαθιστούν νέα κρεβάτια σε προϋπάρχουσες ενόψει Σαββατοκύριακου.

Η γιορτή Ντιουάλι υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «υπερμεταδότη μπροστά στα μάτια μας και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο», δήλωσε ανώτερο στέλεχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο Νέο Δελχί, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τονίζοντας πως οι αρχές καλούνται να παίξουν ρόλο «πυροσβεστών».

Οι αχανείς αγορές της πρωτεύουσας είναι γεμάτες αγοραστές ενόψει της γιορτής και της περιόδου που γίνονται πολλοί γάμοι, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναζωογονηθεί η χτυπημένη από την πανδημία οικονομία. Το μέτρο της χρήσης μασκών τηρείται, αλλά αυτό της κοινωνικής απόστασης όχι. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Το Νέο Δελχί ήταν από τις πρώτες πόλεις της χώρας όπου η οικονομική δραστηριότητα ξανάρχισε μετά το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις άνοιξαν, καθώς η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι πάσχιζε να αποφύγει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Click4more: Η απόδειξη ότι οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής δεν εμποδίζουν την μετάδοση της COVID-19

Η Ινδία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 8.683.916 κρούσματα του SARS-CoV-2 — τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ — και 128.121 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Γενικά, τα κρούσματα είναι αρκετά λιγότερα από αυτά που καταγράφονταν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης θνητότητας, 92 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων, είναι πολύ πιο κάτω από αυτόν των ΗΠΑ (711) και από τον παγκόσμιο (160). Όμως το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η θετική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ενδέχεται να διαγραφτεί και η εξάπλωση να αναζωπυρωθεί μετά τις γιορτές.

Οι ομοσπονδιακές αρχές κάλεσαν την τοπική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα να ετοιμαστεί για τη διαχείριση έως και 15.000 κρουσμάτων την ημέρα και να κάνει πολύ πιο επιθετικά τεστ.

Πάνω από τις μισές από τις 16.511 κλίνες για ασθενείς με COVID-19 ήταν κατειλημμένες ως χθες Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς βρίσκονταν σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Δεν δημοσιοποιούνται χωριστά δεδομένα για τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις αρχές στο Νέο Δελχί, τα είκοσι και πλέον ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης κλήθηκαν να ετοιμάζουν εκατοντάδες κρεβάτια για ασθενείς με την COVID-19, ενώ πάνω από 100 ΜΕΘ προστίθενται στα κρατικά νοσοκομεία.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν πως η πρακτική να προστίθενται κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν είναι πάντα δυνατή καθώς πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. «Υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις αποστάσεις και ως προς τον εξαερισμό», εξήγησε ο Ντες Ντίπακ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ram Manohar Lohia, σύμφωνα με τον οποίο «έχουμε φθάσει σε επίπεδο σχεδόν απόλυτης πληρότητας των ΜΕΘ».

Ο Βαρούν, μετά την εμπειρία που έζησε με τη γιαγιά του, ανησυχεί για τον εαυτό του και την υπόλοιπη οικογένειά του. Περιμένουν να υποβληθούν σε τεστ. «Θεός φυλάξοι αν κανένας άλλος χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο (…) τι θα γίνει σε μια-δυο μέρες; Αυτό με φοβίζει ακόμη περισσότερο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Καλά πήγε αυτό: Η ανακαταμέτρηση που ζήτησε ο Τραμπ στο Ουισκόνσιν αύξησε τη διαφορά του Μπάιντεν!

Καλά πήγε αυτό: Η ανακαταμέτρηση που ζήτησε ο Τραμπ στο Ουισκόνσιν αύξησε τη διαφορά του Μπάιντεν!

Η ανακαταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στη μεγαλύτερη κομητεία του Ουισκόνσιν, που απαίτησε ο Τραμπ, ολοκληρώθηκε και… δεν είναι ... Διαβάστε περισσότερα
Το Ιράν κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για την δολοφονία του επιστήμονα – “Θα εκδικηθούμε”

Το Ιράν κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για την δολοφονία του επιστήμονα – “Θα εκδικηθούμε”

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε ευθέως σήμερα το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν εξέχοντα ιρανό επιστήμονα, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ... Διαβάστε περισσότερα
Συγκλονιστικό βίντεο: Γιατρός αναπαριστά σε 2′ την εμπειρία που έχει ένας ασθενής στη ΜΕΘ

Συγκλονιστικό βίντεο: Γιατρός αναπαριστά σε 2′ την εμπειρία που έχει ένας ασθενής στη ΜΕΘ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΗΠΑ: Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βίντεο με αναπαράσταση της εμπειρίας ενός ασθενή στη ΜΕΘ κάνει το γύρο του ίντερνετ τις τελευταίες ώρες έδωσε στη ... Διαβάστε περισσότερα
Σομαλία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από επίθεση βομβιστή στο Μογκαντίσου

Σομαλία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από επίθεση βομβιστή στο Μογκαντίσου

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Σομαλία όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε δημοφιλές εστιατόριο στη Μογκαντίσου. Άλλοι δέκα άνθρωποι ... Διαβάστε περισσότερα