Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον Ιανουάριο

Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον  Ιανουάριο

Τα σχέδια της για το εμβόλιο του κορονοϊού αποκάλυψε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τονίζοντας πως θα εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, ελπίζοντας ότι κατά την πρώτη φάση, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα εμβολιαστεί το 10% των Πορτογάλων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, τους επαγγελματίες υγείας, τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης θα εμβολιαστούν όσοι ζουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας καθώς και το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Η πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είπε ο Φρανσίσκο Ράμος, ο συντονιστής της ομάδας εμβολιασμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις, η πρώτη φάση μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο, εξήγησε παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά τη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ο εμβολιασμός είναι ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας στη μάχη εναντίον της πανδημίας», τόνισε.

Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε ότι τη διανομή των εμβολίων θα αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές εταιρείες (CureVac, Pfizer/BioNTech, Moderna, Sanofi κλπ) για την αγορά 22 εκατομμυρίων δόσεων, έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις