Κόσμος

Κορονοϊός: Εκατομμύρια πολίτες παραμένουν αγχωμένοι και μετά το εμβόλιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εκατομμύρια πολίτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παραμένουν αγχωμένοι αναφορικά με τον κορονοϊό ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τους.

Η εξαμηνιαία επικαιροποίηση του Edelman Trust Barometer, που για δύο δεκαετίες έχει ρωτήσει χιλιάδες ανθρώπους για την εμπιστοσύνη τους σε βασικούς θεσμούς, καταδεικνύει ότι το 65% των ανθρώπων περιγράφουν τον εαυτό τους σαν να έχουν ακόμα «νοοτροπία πανδημίας».

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μόνο το 16% νιώθουν ασφαλείς να πετάξουν με εμπορικές αεροπορικές εταιρίες, το 23% να μείνουν σε ξενοδοχεία και το 28% να δειπνήσουν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν μόνο οριακά μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

«Τα εμβόλια έχουν προσφέρει μόλις 5% κατά μέσο όρο ώθηση στην ετοιμότητα για επιστροφή στην κανονική ζωή. Σχεδόν 7 στους 10 (από όλους τους συμμετέχοντες) ανησυχούν ότι ένα επόμενο ξέσπασμα είναι στην επόμενη γωνία», καταλήγουν οι συντάκτες των συμπερασμάτων της έρευνας.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 16.800 άνθρωποι σε 14 χώρες –Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ– και διενεργήθηκε από τις 30 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου.

Τα ευρήματα δημιουργούν αμφιβολίες για τη θεωρία κάποιων αξιωματούχων χάραξης πολιτικής ότι η συσσωρευμένη ζήτηση θα τροφοδοτήσει την πορεία των μεγάλων οικονομιών του κόσμου προς την ισχυρή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Καταδεικνύουν επίσης ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σε περιορισμένη εκτίμηση τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους διαχειρίστηκαν την κρίση, με την ηγεσία μόνο 4 εκ των 14 χωρών –Κίνα, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ινδία– να λαμβάνουν την ισχυρή έγκριση των πολιτών τους.

Στην περίπτωση της Ινδίας, της οποίας τα νοσοκομεία παλεύουν με τον υψηλότερο στον κόσμο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, τα επίπεδα εμπιστοσύνης διαμορφώθηκαν στο ισχυρό 77%, αν και κατά 2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις τον Ιανουάριο του 2021.

Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι μειώνονται σε νέα χαμηλά επίπεδα καθώς η χώρα παλεύει απέναντι στην πανδημία.

Η έρευνα Edelman υποδηλώνει επίσης ότι πολλοί πιστεύουν πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της στην κοινωνία προβλήματα με μεγαλύτερη διάρκεια: το 55% δήλωσαν ότι ένα από τα κληροδοτήματα της πανδημίας θα είναι τα αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι θα είναι η μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στο Μάντσεστερ: Άγριο επεισόδιο με μαχαίρια και ματσέτες μεταξύ νεαρών – Σκληρές εικόνες
Δύο άνδρες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μια «συμπλοκή με μαχαίρια» σε δρόμο στο νότιο Μάντσεστερ - «Καλώς ήρθατε στη Βρετανία», σχολιάζει σοκαρισμένος ένας αυτόπτης μάρτυρας
Βρετανία
«Ο ναυτικός αποκλεισμός θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 14 Ιουλίου» λέει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά όλη την ακτογραμμή του Ιράν και περιλαμβάνει τα ιρανικά λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, χωρίς να παρεμποδίζεται η «ουδέτερη διέλευση»
Στενά του Ορμούζ
Αντίθετος ο ΟΗΕ στην επιβολή τελών στα Στενά του Ορμούζ: Η ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί ναυτικού αποκλεισμού – «Αναμένουμε διευκρινίσεις»
«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση μέσω της οποίας να εισαγάγονται υποχρεωτικά τέλη απλά για να διέλθει κανείς από έναν πορθμό» λέει ο ναυτιλιακός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών
Στενά του Ορμούζ