Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Σχεδόν 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού Sputnik-V στις κλινικές δοκιμές

Sputnik

Πολύ ικανοποιητικές είναι οι κλινικές δοκιμές για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V με την αποτελεσματικότητά του να φτάνει το 91,6% απέναντι στον κορονοϊό.

Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών.

Επιβεβαιώνεται έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πρόκειται για ένα ακόμη αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί γι’ αυτό. Ακόμη φαίνεται να δικαιώνεται εκ των υστέρων η ρωσική κυβέρνηση που είχε σπεύσει -πρώτη στον κόσμο- να αρχίσει τη διάθεση του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια στη Μόσχα που το ανέπτυξε.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το ΒΒC, δοκιμάστηκε σε περίπου 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις έκανε εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Από τότε που άρχισε η δοκιμή, αναφέρθηκαν 16 περιστατικά Covid-19 με συμπτώματα μεταξύ των 14.964 εμβολιασμένων (ποσοστό 0,1%) και 62 μεταξύ των 4.902 της ομάδας του πλασίμπο(ποσοστό 1,3%).

Οι δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών. Η Ρωσία ήδη ξεκίνησε μια μικρή κλινική δοκιμή χορήγησης του εμβολίου σε μία μόνο δόση.

Εκτός από τη Ρωσία, το εμβόλιο, μεταξύ άλλων, διατίθεται ήδη σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν κ.α. Οι παρενέργειες του είναι γενικά ήπιες (τύπου γρίπης, μικρός πόνος στο σημείο χορήγησης, κόπωση).

Επαφές των παρασκευαστών του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» ξεκίνησαν επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. To επιβεβαιώνει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δίκτυο MDR.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η συνεργασία των ρώσων παρασκευαστών του εμβολίου «Sputnik V» με την εταιρεία IDT Biologika στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Η πρωτοβουλία προήλθε από το Ινστιτούτο Gamaley της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Οι Ρώσοι ερευνητές εμβολίων χρειάζονται συνεργάτες για τις επιδιωκόμενες παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ. Η IDT Biologika εργάζεται για βιοφαρμακευτικές εταιρείες και εδρεύει στην πόλη Ντέσαου.

Το RDIF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προϋπόθεση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει το δραστικό συστατικό. Σχετική αίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RDIF, η παράδοση ετου εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυνατή μόλις ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία. Οι εμβολιασμοί γίνονται στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα έλαβαν το εμβόλιο το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις. Το εμβόλιο «Sputnik V» είναι πλέον καταχωρημένο στις λίστες 15 χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Πηγή: MDR

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις