Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ένας στους δύο Βέλγους έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου

Βέλγιο

Το 50% του ενήλικου πληθυσμού του Βελγίου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «η ελευθερία».

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα. Διότι ο μισός ενήλικος πληθυσμός του Βελγίου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ένας Βέλγος στους δύο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε στη μέση του δρόμου» τόνισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτό διότι « οι παραδόσεις θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχει πολλή ελπίδα. Γιατί με κάθε Βέλγο που εμβολιάζεται πλησιάζουμε λίγο περισσότερο την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε μια νίκη του ιού. Στην συλλογική ανοσία».

click4more: Ιταλία: Ανοίγει και μέσα η εστίαση – Ένας στους πέντε εμβολιάστηκε πλήρως

«Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον ιό είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι αλήθεια επίσης για τον εμβολιασμό. Μαζί είμαστε πολύ πιο δυνατοί».

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τόσο εκείνους που εργάζονται στα κέντρα εμβολιασμού όσο και τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτά.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Σε όλους αυτούς που εργάζονται στα κέντρα εμβολιασμού, λέω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Και επίσης σε εκείνους που ήδη έχουν εμβολιαστεί. Σε εκείνους που περιμένουν τη σειρά τους τις προσεχείς εβδομάδες: ελπίζω ότι είστε τόσον ανυπόμονοι όσο εγώ. Κλείστε τα ραντεβού σας, πηγαίνετε στο εμβολιαστικό κέντρο. Γιατί το εμβόλιο είναι πραγματικά η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι τελευταίες προσκλήσεις για πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca

Τις δύο επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να σταλούν οι τελευταίες προσκλήσεις σε πολίτες του Βελγίου που θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir». Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δεύτερη δόση όσων έχουν εμβολιαστεί ήδη την πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Eιδικότερα, αναφέρει «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα σταλούν οι τελευταίες προσκλήσεις θα σταλούν για πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca. Μετά από αυτό, το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις δεύτερες δόσεις. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε φτωχές χώρες μέσω της πρωτοβουλίας Covax. Αυτό ανακοίνωσε η Ειδική Ομάδα Εμβολιασμού».

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων Johnson & Johnson θα μπορούσαν ενδεχομένως να καθυστερήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά δύο εβδομάδες το καλοκαίρι ή ακόμη και τέσσερις έως πέντε εβδομάδες εάν το όριο ηλικίας (χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 41 ετών και άνω όπως και το AstraZeneca) διατηρηθεί σύμφωνα με την Task Force για τον εμβολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις