Κόσμος

Κορονοϊός: Επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από τη Pfizer στις χώρες της ΕΕ

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα (19.04.2021) ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά του κορονοϊού – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό νέο (…) Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις (των BioNTech/Pfizer) θα παραδοθούν μέσα στο 2021» σε χώρες της ΕΕ, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτηση στο Twitter.

Τα δύο συμβόλαια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 εξ ονόματος των 27, είχε υπογράψει ένα πρώτο συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2020 με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 100 εκατομμυρίων – που ενεργοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες συνήψαν ένα δεύτερο συμβόλαιο στις 8 Ιανουαρίου, με νέα παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων – μια επιλογή που μόλις ενεργοποιήθηκε.

Συνολικά, η ΕΕ έλαβε 67 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer το πρώτο τρίμηνο και αναμένει 250 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο. Περίπου 280 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να ακολουθήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με την ΕΕ αποτελούν «από άποψη σωρευτικών ποσοτήτων, τη σημαντικότερη δέσμευση που έχει συναφθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα» για αυτό το εμβόλιο, ανέφερε ο αμερικανικός γίγαντας Pfizer σε ένα δελτίο τύπου.

Μόνο μια μονάδα παραγωγής στο Μάρμπουργκ στη Γερμανία προβλέπεται να παράγει 250 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την τελική ποσότητα να φτάνει τις ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης διαπραγματεύσεις με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία για την παραγγελία 1,8 δισεκατομμυρίου επιπλέον δόσεων – ένα τρίτο συμβόλαιο – για την πρόβλεψη του μαζικού εμβολιασμού παιδιών και τυχόν απαραίτητων ενισχυτικών δόσεων κατά των τρεχουσών και μελλοντικών παραλλαγών του κορονοϊού.

Η διαφορά με την AstraZeneca

Η ΕΕ βασίζεται τώρα ανοιχτά στα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), που χρησιμοποιούν οι BioNTech/Pfizer και η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών του ιού που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνολογία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς και ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς ή αναστολές της χρήσης του από πολυάριθμες χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων τ,ης σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca, ούτε η σύμβαση ανανεώθηκε: «Είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι εκείνοι με τους οποίους συνάπτουμε ένα συμβόλαιο να παραδίδουν ακριβώς στην ώρα τους», είπε χθες Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
2
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Η Πολωνία καλεί το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για τα χειρότερα απέναντι στη Ρωσία – «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
Ο Κάρολ Ναβρότσκι κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να ενισχύσει την άμυνά της μετά την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδόθηκαν στη Μόσχα
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι