Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Επιθέσεις σε νοσηλευτές και γιατρούς στο Μεξικό λόγω του φόβου για τον ιό

Κορονοϊός: Επιθέσεις σε νοσηλευτές και γιατρούς στο Μεξικό λόγω του φόβου για τον ιό

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού η Κάρεν, μια γιατρός στα επείγοντα δημόσιου νοσοκομείου του Μεξικού, παρατήρησε ότι στην καλύτερη περίπτωση οι άνθρωποι την αποφεύγουν όταν περπατά στο δρόμο φορώντας την ιατρική της μπλούζα.

Αντίθετα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19 όπου οι πολίτες βγαίνουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους οποίους θεωρούν ήρωες, στο Μεξικό η κατάσταση είναι διαφορετική, με πολλούς να τους αντιμετωπίζουν με εχθρότητα.

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού στο Μεξικό — μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 4.661 και 296 θάνατοι– ο αποκλεισμός αλλά και οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον γιατρών και νοσηλευτών αυξάνονται, όπως καταγγέλλουν πολλοί εξ αυτών.

Άγνωστοι περιέλουσαν με χλωρίνη μία νοσηλεύτρια στην πολιτεία Σιναλόα. Μία άλλη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν πήγε να αγοράσει καφέ κοντά στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτόσι, στις 2 Απριλίου.

Κάτοικοι μιας πόλης στην πολιτεία Μορέλος απείλησαν να πυρπολήσουν το τοπικό νοσοκομείο, αν σε αυτό εισαχθούν ασθενείς με κορονοϊό.

«Σήμερα το να βγαίνεις στο δρόμο φορώντας την ποδιά του χειρουργού δεν είναι όπως παλιά», εξηγεί μια 31χρονη γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα. «Οι άνθρωποι με αποφεύγουν», προσθέτει.

Άλλοι γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών έχουν ζήσει εμπειρίες αντίστοιχες με αυτή της Κάρεν.

«Δεν γνωρίζω τι φοβάμαι περισσότερο»

Το Μεξικανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας (IMMS), το βασικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας, καταδίκασε «έντονα» τις επιθέσεις αυτές. «Δεν έχουν νόημα, καμία δικαιολογία. Είναι σκανδαλώδες. Ας μην αφήσουμε τον φόβο να μας τυφλώσει», δήλωσε στις 8 Απριλίου η διευθύντριά του Ζόε Ρομπλέδο.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης των Διακρίσεων (Conapred) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 ως τις 9 Απριλίου διπλασιάστηκαν οι προσφυγές που κατέθεσε ιατρικό προσωπικό.

Η Αριάντα, μια νοσηλεύτρια 27 ετών που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης του Μεξικού, καταγγέλλει ότι της απαγόρευσαν την είσοδο σε κατάστημα επειδή φορούσε ιατρική ποδιά, ενώ πολλά ταξί αρνήθηκαν να σταματήσουν για να την παραλάβουν.

«Μας κοιτούν διαφορετικά, προσπαθούμε να βγαίνουμε έξω όσο το δυνατό λιγότερο φορώντας ιατρική ποδιά», εξηγεί.

«Οι άνθρωποι απομακρύνονται και με ρωτούν γιατί βγήκα από το νοσοκομείο. Δεν γνωρίζω τι φοβάμαι περισσότερο: τον ιό ή αυτούς που μας επιτίθενται», προσθέτει.

«Αποφασίσαμε να μην βγαίνουμε στο δρόμο με τις ιατρικές ποδιές», δηλώνει η 25χρονη Βικτόρια, επίσης νοσηλεύτρια. Αρχικά επρόκειτο για μια σύσταση, όμως στη συνέχεια τα νοσοκομεία εξέδωσαν σχετική εντολή, εξηγεί.

Αστυνομικοί στα νοσοκομεία

Μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις η αστυνομία της πόλης του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τα ιατρικά κέντρα.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η υγειονομική έκτακτη ανάγκη», τόνισε η αστυνομία. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με το προσωπικό κάθε ιατρικού κέντρου για να το στηρίξουμε σε περίπτωση ανάγκης», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις