Κυριακή, 23 Ιουν.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ουγκάντα

Κορονοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ουγκάντα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Η Ουγκάντα ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με αξιωματούχο Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία το εξετάζει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού Άλφρεντ Ντριβάλε στο πρακτορείο Reuters. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να συμβάλλουμε στην πρόληψη της νόσου, να αποτρέψουμε θανάτους. Δεδομένου του αντίκτυπου που είχε η πανδημία στην οικονομία, αυτός ο νόμος είναι απαραίτητος», τόνισε.

Στην Ουγκάντα, μία χώρα με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα μόλις 12,7 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει πότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Bουλή. Ο Ντριβάλε δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ουγκάντα

Η Ουγκάντα άνοιξε πλήρως την οικονομία της τον περασμένο μήνα, έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, τα οποία περιελάμβαναν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κλείσιμο συνόρων, σχολείων και επιχειρήσεων. Τα αυστηρά μέτρα συνέβαλαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο που είχαν.

Η αφρικανική χώρα έχει καταγράψει από την έναρξη της πανδημίας περίπου 162.000 μολύνσεις και 3.500 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη δυσφορία τους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ακόμη και σε περιόδους που υπήρχε επάρκεια εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι τίθενται σε κίνδυνο τα οφέλη από τον μέχρι σήμερα περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις