Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εθνικό lockdown και στο Λίβανο

Κορονοϊός: Εθνικό lockdown και στο Λίβανο
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα εθνικό lockdown στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής στον Λίβανο έχουν καταγραφεί 95.355 κρούσματα covid-19 και 732 θάνατοι.

Αφού κατάφερε να εξαλείψει το πρώτο κύμα της επιδημίας, από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, χάρη κυρίως σε ένα πρόωρο lockdown, ο Λίβανος καταγράφει από τον Ιούλιο ρεκόρ ημερήσιων νέων μολύνσεων, παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν σε κάποιες πόλεις και χωριά.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι η χώρα πλέον έχει φτάσει “στην κόκκινη γραμμή”, με τα νοσοκομεία να είναι πλέον στο όριό τους.

“Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο σοβαρού κινδύνου εξαιτίας της ανικανότητας των δημόσιων νοσοκομείων να δεχθούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση”, επεσήμανε ο Ντίαμπ. “Φοβόμαστε ότι θα φτάσουμε στο στάδιο όπου άνθρωποι θα πεθαίνουν στους δρόμους”, πρόσθεσε.

“Κατά συνέπεια λάβαμε σήμερα την απόφαση να κλείσουμε εντελώς” τη χώρα από τις 14 ως τις 30 Νοεμβρίου, εξήγησε, κάνοντας λόγο για “εξαιρέσεις (…) για τον τομέα της υγείας και άλλους ζωτικής σημασίας”, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από το lockdown θα εξαιρούνται το αεροδρόμιο, οι φούρνοι, οι τράπεζες, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, οι δύο εταιρείες επικοινωνιών καθώς και τα εργοστάσια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι το 88% των 305 κλινών στις εντατικές μονάδες του Λιβάνου ήταν κατειλημμένο.

Η καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότερο από 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 6.500, συνέβαλε την εξάπλωση της covid-19.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ακόμη περισσότερο την κατάρρευση του συστήματος υγείας, καθώς περισσότερα από 1.500 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Η υγειονομική κρίση έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα χειρότερα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες, που ώθησαν τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να είναι αντίθετοι σε ένα πλήρες lockdown.

“Γνωρίζω πολύ καλά το εύρος των οικονομικών ζημιών λόγω του lockdοwn”, παραδέχθηκε ο Ντίαμπ. ¨Όμως χωρίς υγειονομική προστασία δεν διασφαλίζονται τα μέσα διαβίωσης” υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις