Κορονοϊός: Φόβοι για έκρηξη φτώχειας στη Βρετανία μετά την επιδημία

Τον κίνδυνο έκρηξης της φτώχειας στη Βρετανία, ιδιαίτερα της παιδικής, σε μια χώρα που ήδη πλήττεται από την αβεβαιότητα έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας αυξάνει ακόμη περισσότερο η πανδημία του κορονοϊού.

Αλυσιδωτές απώλειες θέσεων εργασίας, προσφυγή στο κράτος πρόνοιας, κλείσιμο των σχολείων: αυτή η κρίση της υγείας έρχεται να προστεθεί σε μια βαθιά κοινωνική κρίση που ανησυχεί οργανώσεις και σωματεία.

“Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την επισφαλή κατάσταση μεγάλου μέρους του πληθυσμού” και τις ελλείψεις της βρετανικής κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβ ‘Ινες, οικονομολόγος στο Ίδρυμα Joseph Rowntree, το οποίο πολεμά τη φτώχεια.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττονται από τη φτώχεια, το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Ένδειξη της σοβαρότητας της κρίσης, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανοί κατέθεσαν φάκελο για να λάβουν το Universal Credit (καθολικό επίδομα), ένα είδος ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος που θεσπίστηκε το 2013.

“Πολλοί άνθρωποι που ζούσαν με αξιοπρεπείς μισθούς πριν από την επιδημία ουδέποτε προσέφυγαν στην κοινωνική πρόνοια. Πολλοί θα βρεθούν με πολύ λίγα χρήματα”, εξηγεί η Λουίζα ΜακΓκίαν, εκπρόσωπος της ένωσης Child Poverty Action Group (Ομάδα Δράσης κατά της παιδικής φτώχιας). Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος πολλοί μεταξύ αυτών να μείνουν άστεγοι.

Σε αντίθεση με την κρίση του 2008, η κυβέρνηση άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα και ξοδεύει δισεκατομμύρια στερλίνες για να αποφύγει τις απολύσεις και να ενισχύσει το καθολικό επίδομα.

Ένας ενήλικος άνω των 25 ετών θα μπορεί να λαμβάνει 1.000 στερλίνες παραπάνω ετησίως, δηλαδή μηνιαίο επίδομα που από 320 θα αυξηθεί στις 400 στερλίνες, αλλά κάτω από το όριο της φτώχειας που είναι γύρω στις 600 στερλίνες.

Εκατομμύρια Βρετανοί μπορεί να δυσκολεύονται να σιτίζονται και οι τράπεζες τροφίμων αντιμετωπίζουν “πρωτοφανείς προκλήσεις”, προειδοποίησε το Trussell Trust, το οποίο διαχειρίζεται 1.200 τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένα φαινόμενο που συναντά κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, όπου σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι μόλις συμπεριλήφθηκαν στους ανέργους.

Η φτώχεια χτυπάει τα παιδιά 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 30% των παιδιών, που εξακολουθούν να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή 4,2 εκατομμύρια.

Το κλείσιμο των σχολείων στερεί σε πολλά από αυτά το δωρεάν μεσημεριανό γεύμα και έναν χώρο όπου είναι “ζεστά και ασφαλή”, σημειώνει η Αμάντα Μάρτιν, πρόεδρος του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού συνδικάτου, Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης (NEU), όταν ρωτήθηκε από το AFP.

Η Ένωση προσφέρει επί του παρόντος στο σχολείο της στο Πόρτσμουθ (στη νότια Αγγλία) συσκευασμένα γεύματα για να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά, των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, που φοιτούν ακόμα στο σχολείο.

Αυξανόμενες ανισότητες

“Πολλές οικογένειες δεν έχουν ίντερνετ ούτε υπολογιστές”, γεγονός που εμποδίζει τον μαθητή να παρακολουθεί τα μαθήματα ηλεκτρονικά, σημειώνει επίσης η ΜακΓκιάν. Αυτό επιδεινώνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες.

Η δεκαετία της λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατάφερε πολύ βαρύ πλήγμα, μεταξύ της μείωσης των μισθών και του παγώματος της κοινωνικής πρόνοιας την περίοδο 2016 – 2020.

Εάν η αγορά εργασίας δείχνει σταθερή με πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας μέχρι στιγμής, βασίζεται στην επισφάλεια με τις περίφημες συμβάσεις “ώρα μηδέν”, οι οποίες δεν εγγυώνται κανένα ελάχιστο ωράριο.

“Ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα υψηλός σε τομείς όπως η εστίαση και τα καταστήματα όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί και η εργασία επισφαλής”, δήλωσε ο ‘Ινες.

Η πανδημία μπορεί να πλήξει σκληρά τις μη προνομιούχες περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας και το Λονδίνο, όπου “οι οικογένειες πρέπει να κάνουν οικονομία από την τροφή και την ένδυση των παιδιών για να πληρώνουν τα ενοίκια” που συχνά είναι αστρονομικά ποσά, λέει η ΜακΓκίαν.

Πιστεύει ότι η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Αυτή η επιδημία μπορεί να αφήσει σημάδια, κυρίως εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στα μέτρα βοήθειας μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση, όταν είναι δύσκολο για μια χώρα να ανακάμψει έπειτα από μια τέτοια οικονομική κατάρρευση, δήλωσε η ΜακΓκίαν.

Ωστόσο, εκείνοι που ήδη πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα, καταλήγει ο ‘Ινες, “είναι τα πρώτα θύματα σε περίπτωση μεγάλης ύφεσης”.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Τέλος το lockdown στην Βρετανία – Σε ισχύ σύστημα προειδοποίησης 3 επιπέδων

Τέλος το lockdown στην Βρετανία – Σε ισχύ σύστημα προειδοποίησης 3 επιπέδων

Η Αγγλία βγαίνει σήμερα από ένα lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και επιστρέφει σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση ... Διαβάστε περισσότερα
Ιράν: Δεν “ψήνονται” στον ΟΗΕ να καταδικάσουν τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ιράν: Δεν “ψήνονται” στον ΟΗΕ να καταδικάσουν τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Μόλις μερικές ώρες μετά τη δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα σε ενέδρα, το Ιράν αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει την ενέργεια ... Διαβάστε περισσότερα
Ο πατέρας της Τζεν Ψάκι μιλάει για την κόρη του: Νιώθω πολύ περήφανος – Μεγαλώσαμε με την ελληνικότητα που μας δίδαξε ο παππούς (vid)

Ο πατέρας της Τζεν Ψάκι μιλάει για την κόρη του: Νιώθω πολύ περήφανος – Μεγαλώσαμε με την ελληνικότητα που μας δίδαξε ο παππούς (vid)

H 41χρονη ελληνοαμερικανίδα Τζένιφερ Ψάκι είναι η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1978 στο Στάμφορντ ... Διαβάστε περισσότερα
Γερμανία: 487 θάνατοι από κορονοϊό και 17.270 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Γερμανία: 487 θάνατοι από κορονοϊό και 17.270 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Άλλο ένα “μαύρο” 24ωρο ήταν το τελευταίο στην Γερμανία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφού καταγράφηκαν 17.270 κρούσματα και 487 θάνατοι. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν έτσι ... Διαβάστε περισσότερα
Συνεχίζεται το μυστήριο: Ο μονόλιθος της Γιούτα εμφανίστηκε ξανά…. στη Ρουμανία

Συνεχίζεται το μυστήριο: Ο μονόλιθος της Γιούτα εμφανίστηκε ξανά…. στη Ρουμανία

Ένας μυστήριος μεταλλικός μονόλιθος εντοπίστηκε στη Ρουμανία, παράλληλα με την «εξαφάνιση» αυτού από την έρημο της Γιούτα. Κάποιοι φαίνεται πως «παίζουν» με μονόλιθους καθώς μετά ... Διαβάστε περισσότερα