Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γαλλία: Με το υγειονομικό πιστοποιητικό αποφεύχθηκαν 4.000 θάνατοι

Κορονοϊός – Γαλλία: Με το υγειονομικό πιστοποιητικό αποφεύχθηκαν 4.000 θάνατοι
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το υγειονομικό πάσο επέτρεψε να αποφευχθούν 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στη Γαλλία και να ενισχυθεί η εθνική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αυτό έδειξε μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από οργανισμό που υπάγεται στην κυβέρνηση.

Στη Γερμανία και στην Ιταλία, το υγειονομικό πάσο με παρόμοια χαρακτηριστικά επέτρεψε να αποφευχθούν αντίστοιχα 1.100 και 1.300 θάνατοι, σύμφωνα με την συγκριτική αυτή εργασία που έγινε από το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης (CAE), με την υποστήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Ινστιτούτου Μπρίγκελ.

Αυτό το μέσο προστασίας επέτρεψε να αυξηθεί το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, 1,4 δισεκατομμύρια στη Γερμανία και 2,1 δισεκατομμύρια στην Ιταλία, σύμφωνα με την μελέτη.

Χωρίς το υγειονομικό πάσο, το εβδομαδιαίο ΑΕΠ θα ήταν 0,6% πιο κάτω από αυτό που ήταν στη Γαλλία, 0,3% στη Γερμανία και 0,5% στην Ιταλία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους επιδημιολόγους που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα.

Το πάσο “μπόρεσε να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα άμεσα, επιτρέποντας στους εμβολιασμένους να έχουν, με λιγότερο κίνδυνο, περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές αλληλεπιδράσεις, και έμμεσα, μειώνοντας την ανάγκη επιβολής περιορισμών από τις αρχές”, υπογραμμίζεται από τους συντάκτες της έρευνας.

Στη Γαλλία “ο αριθμός των ασθενών με COVID στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα ήταν στα τέλη του 2021 κατά 45% υψηλότερος από αυτόν που παρατηρήθηκε με το υγειονομικό πάσο”, προκαλώντας “πίεση στα νοσοκομεία που θα ανερχόταν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία ανήλθε σε λοκντάουν που προηγήθηκαν”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη Γαλλία κατά της COVID-19, το οποίο ανερχόταν σε 78,2% στα τέλη του 2021, έφτανε μόλις το 65,2% χωρίς το υγειονομικό πάσο, δηλαδή ήταν χαμηλότερο κατά 13 μονάδες, τονίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι υπολόγισαν χαμηλότερη διαφορά 9,7 στην Ιταλία (80,1% έναντι 70,4%) και ακόμη μικρότερη, 6,2, στη Γερμανία (73,5% έναντι 67,3%).

“Σχεδόν η μισή από την αύξηση” του αριθμού των εμβολιασμένων στη Γαλλία το δεύτερο εξάμηνο του 2021 “οφείλεται στο υγειονομικό πάσο”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό BFM Business ο Φιλίπ Μαρτέν, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις