Κόσμος

Κορονοϊός – Γερμανία: «Υπάρχει εμβόλιο για όλους»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τον ενισχυτικό εμβολιασμό, μετά τη διαρροή οδηγίας του για περιορισμό της χρήσης του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer και προώθησης του αντίστοιχου της Moderna, καθώς μεγάλα αποθέματά του πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παρά τον περιορισμό, «υπάρχει αρκετό εμβόλιο για όλους». Ενδεικτικά, τρία εκατομμύρια εμβόλια BioNTech/Pfizer έχουν αποθηκευτεί σε κέντρα εμβολιασμού και ιατρεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν επιπλέον 5,9 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμες 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Moderna και, συνολικά, θα μπορούν μέχρι τότε να πραγματοποιηθούν έως και 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό αρκεί προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση αυτού του διαστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση πάντως του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να προκαλεί κριτική, κυρίως για τον κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ο εκπρόσωπος των ιατρών ασφαλιστικών ταμείων Αντρέας Γκάσεν δήλωσε στην BILD ότι «μένουμε άναυδοι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία τη μία μέρα ανακοινώνει με πολύ “ταρατατζούμ” τη μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια και την επόμενη περιορίζει την παράδοση των εμβολίων της BioNTech σε 30 την εβδομάδα για κάθε ιατρείο».

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο «επιτείνεται η ανασφάλεια των πολιτών, ενώ οι γιατροί μένουν εκτεθειμένοι». Στο ίδιο πνεύμα, από την Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων της Βαυαρίας ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Γενς Σπαν συνιστά «σαμποτάζ» στις προσπάθειες για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. «Εμείς ανταποκρινόμαστε, ο κ. Σπαν όχι», αναφέρεται στην ανακοίνωση και του αντίστοιχου φορέα της Θουριγγίας.

Από την πλευρά των κομμάτων, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή με τόσα κρούσματα» και ανέφερε ότι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων της Moderna ήταν γνωστή εδώ και καιρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε φροντίσει προκειμένου να διατεθούν εγκαίρως σε άλλες χώρες.

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) πάντως θεωρεί τα δύο εμβόλια ισοδύναμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία: Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες
Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)
Κυβερνητικές δυνάμεις, Υεμένη
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στελέχη αμυντικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ότι η Ρωσία εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας τους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εταίρων της Ουκρανίας
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Η Τουρκία επιταχύνει τις κατασκευές καταφυγίων για προστασία από επιθέσεις: Το σχέδιο για χώρους σε 81 νομούς
Η κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων και στις 81 επαρχίες γίνεται για παροχή ασφαλών χώρων για τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου, φυσικών καταστροφών ή πυρηνικών διαρροών
Ερντογάν