Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Ευρώπη ενισχύει τα μέτρα – Μαζικά τεστ σε πόλη 9 εκατ. στην Κίνα

Κορονοϊός: Η Ευρώπη ενισχύει τα μέτρα – Μαζικά τεστ σε πόλη 9 εκατ. στην Κίνα
Φωτογραφία Αρχείου

Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιβάλλουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης με περισσότερους από 42.800 νεκρούς, ετοιμάζεται να σκληρύνει τους περιορισμούς. Την Κυριακή (11/10) καταγράφηκαν 13.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο, γεγονός που έθεσε τις βρετανικές αρχές σε «κόκκινο» συναγερμό».

 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα δέσμη μέτρων που θα εφαρμοσθεί στις επιμέρους περιοχές, ανάλογα με τον ρυθμό διάδοσης της επιδημίας. Το νέο σύστημα συναγερμού προβλέπει τον χωρισμό της Αγγλίας σε «μεσαίο», «υψηλό» και «πολύ υψηλό» επίπεδο συναγερμού, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού, επίπεδο που θα ορίσει και τα μέτρα τα οποία θα επιβληθούν τοπικά. «Είναι μία στιγμή κρίσιμη και είναι ζωτικής σημασίας κάθε ένας να ακολουθεί σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί για την ανάσχεση του ιού», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Click4more: Κορονοϊός: Τι είναι η εγκεφαλική «ομίχλη» και ποιους ταλαιπωρεί

Συναγερμός και στη Γαλλία

Στην Γαλλία, δύο ακόμη μεγάλες πόλεις, η Τουλούζη και το Μονπελιέ, ετοιμάζονται να περάσουν σε «επίπεδο ύψιστου συναγερμού», ανακοίνωσαν οι αρχές. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται (περισσότεροι των 16.000 τις τελευταίες 24 ώρες), όπως και ο αριθμός των διασωληνομένων (1.483 ασθενείς χθες, αριθμός ρεκόρ από τον Μάιο).

Το γενικευμένο lockown πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο France Info, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιβολής τοπικών lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19.

«Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται δεδομένης της κατάστασης στα νοσοκομεία μας», προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

«Σήμερα, ζητώ μετ΄ επιτάσεως από τους Γάλλους μία πράξη αλληλεγγύης: απέναντι στους πλέον ευάλωτους συμπατριώτες μας, φυσικά, αλλά επίσης απέναντι στους γιατρούς και νοσηλευτές και στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι μία νέα εφαρμογή ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορονοϊού θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22 Οκτωβρίου.

Τι συμβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία

Οι δύο περιοχές της Ισπανίας που συνορεύουν με την Γαλλία, η Καταλονία και η Ναβάρα, θα ενισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα από αύριο.

Οι συναθροίσεις θα περιορισθούν στα έξι άτομα στην Ναβάρα, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00. Σινεμά, θέατρα και βιβλιοθήκες θα περιορίσουν τους παρευρισκόμενους στο 30% και τα σούπερ μάρκετ στο 40%.

Στην Καταλονία, οι αρχές έχουν καλέσει τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και τα πανεπιστήμια να αποφεύγουν τα δια ζώσης μαθήματα.

Αντίθετα, η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το πρωτόκολλο κατά της Covid-19 μειώνοντας στις δέκα ημέρες την διάρκεια της καραντίνας.

Συνολικά, περισσότερα από 37,4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωσθεί και τουλάχιστον 25.827.919 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Click4more: Κορονοϊός – Νέα μελέτη: Η Covid-19 μπορεί να μολύνει και τα μάτια

Μαζικά τεστ σε κινεζική μεγαλούπολη

Μαζική εκστρατεία διαγνωστικών τεστ πραγματοποιεί η Κίνα στην πόλη Τσινγκντάο μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων της Covid-19. Τα εννέα εκατομμύρια των κατοίκων της κινεζικής μεγαλούπολης θα υποβληθούν σε τεστ τις επόμενες πέντε ημέρες, μετά την ανακάλυψη χθες των έξι κρουσμάτων που προκάλεσαν ανησυχία για αναζωπύρωση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, και τα έξι κρούσματα φαίνεται ότι έχουν σχέση με νοσοκομείο της πόλης που νοσηλεύει ασθενείς της Covid-19. Αλλά η εστία της μόλυνσης δεν είναι γνωστή.

Η Κίνα, όπου η επιδημία του νέου κορονοϊού εμφανίσθηκε το 2019, έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ελέγξει εδώ και μήνες την επιδημία στο έδαφός της χάρις στους αυστηρούς ελέγχους, την γενικευμένη χρήση μάσκας, τα μέτρα του lockdown και την ιχνηλάτηση.

Από την εμφάνισή της στην Κίνα, η επιδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.075.493 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Ο Τραμπ, η «ανοσία» και η επιβίωση του Covid-19

Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (214.000) και 7,7 εκατομμύρια κρούσματα, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει αποκτήσει ανοσία» κατά της Covid-19. «Φαίνεται ότι έχω αποκτήσει ανοσία, για -ξέρω γω- μπορεί για μακρά περίοδο, μπορεί για μικρή περίοδο, μπορεί ισόβια. Κανείς δεν το ξέρει πραγματικά, αλλά έχω ανοσία».

Έτσι, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών μπαίνει πάλι στην κυκλοφορία και σχεδιάζει να παρευρεθεί σε σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι στιγμής το θέμα της ανοσίας απέναντι στην Covid-19 περιλαμβάνει πολλούς άγνωστους παράγοντες: δεν είναι γνωστός ο βαθμός της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα, ούτε η διάρκεια ενδεχόμενης ανοσίας.

Και μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για 28 ημέρες σε κρύο και σκοτεινό περιβάλλον σε επιφάνειες όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα χαρτονομίσματα.

Έρευνα της Εθνικής Επιστημονικής Υπηρεσία της Αυστραλίας έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η επιβίωση του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις