Κόσμος

Κορονοϊός: Η Ολλανδία παραδέχεται πως ήταν ανέτοιμη για τους εμβολιασμούς

Η κυβέρνηση στην Ολλανδία πιάστηκε απροετοίμαστη από την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Και αυτό γιατί όπως παραδέχεται ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στην Ολλανδία υπάρχουν προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή.

Η Ολλανδία κρατά αποθηκευμένες σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αλλά δεν θα χορηγήσει μια πρώτη δόση μέχρι αύριο Τετάρτη, σε περιορισμένες ποσότητες ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η κυβέρνηση Ρούτε δέχθηκε κριτική από βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή ότι επέτρεψε η Ολλανδία να είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που ξεκινά τους εμβολιασμούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 164.000 δόσεις είχαν παραδοθεί στην Ολλανδία και ο αριθμός αυτός ανέρχεται σήμερα σε 288.000, γνωστοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η χώρα δεν ήταν έτοιμη για την υλικοτεχνική υποστήριξη της διανομής του εμβολίου αυτού, το οποίο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο Ρούτε στη Βουλή.

«Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το πήραμε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε, αναφερόμενος στην έγκριση του EMA. «Ήταν ένα διαφορετικό εμβόλιο (από ό, τι περιμέναμε) … καθιστώντας το αδύνατο να είμαστε ευέλικτοι».

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Λόντβικ Ασερ κατηγόρησε τον Ρούτε ότι προσπαθεί να βρει δικαιολογίες, ενώ «υπάρχουν 300.000 εμβόλια σε καταψύκτες και κανείς δεν έχει εμβολιαστεί».

Οι Ολλανδοί προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε οίκους ευγηρίας, αλλά το εμβόλιο Pfizer διατίθεται σε κουτιά σχεδόν 1.000 δόσεων, που δεν μπορούσαν να αποθηκευτούν σε αυτές τις πόλεις. Οι μολύνσεις από κορονοϊό στην χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το σκληρό lockdown με τα σχολεία και πολλά καταστήματα να παραμένουν κλειστά από τον περασμένο μήνα.

«Δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά αποτελέσματα από το lockdown που ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου», ανέφερε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
10.000 Μεξικανοί στρατιώτες στην περιοχή των αιματηρών ταραχών μετά τη δολοφονία του βαρόνου «Ελ Μέντσο»
Ο 59χρονος Νεμέσιο Οσεγκέρα θεωρείτο ο τελευταίος από τους μεγάλους «νονούς» του Μεξικού, μετά τη σύλληψη των ιδρυτών του αντιπάλου καρτέλ Σιναλόα, «Ελ Τσάπο» και «Μάγιο»
Μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μεξικού σε συναγερμό μετά τον θάνατο του Nemesio Oseguera, «El Mencho»
Axios: Κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ τον προειδοποιεί για μακροχρόνια εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, αν χτυπήσει το Ιράν – Διαψεύδει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να κλίνει προς την επιλογή στρατιωτικού πλήγματος, αν και συμφώνησε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις
Ντόναλντ Τραμπ και Νταν Κέιν
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο