Κορονοϊός – ΗΠΑ: 300.000 περισσότεροι θάνατοι φέτος σε σχέση με πέρυσι

ΑΠΕ ΜΠΕ

Και μετά λένε κάποιοι “δεν υπάρχει κορονοϊός“! Στις ΗΠΑ η πλεονάζουσα θνησιμότητα την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά έχει φθάσει τις 300.000.

Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός “ευθύνεται” για σχεδόν 300.000 νεκρούς περισσότερους στις ΗΠΑ το 2020, την περίοδο της πανδημίας, απ’ όσους θα μπορούσαν να αναμένονται με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τις τάσεις.

Τα 2/3 των θανάτων αυτών να εκτιμάται πως οφείλονταν στην Covid19, αναφέρει έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που τονίζει πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος.

Στην έκθεση των CDC σημειώνεται πως στη χώρα πέθαναν 299.028 επιπλέον άνθρωποι την περίοδο από την 26η Ιανουαρίου ως την 3η Οκτωβρίου στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον μέσο όρο που θα προέκυπτε με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών.

Τα Κέντρα θύμισαν ότι ως τα μέσα αυτού του μήνα, είχαν καταγραφεί 216.000 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού, επίσημα. Όμως, ο αριθμός αυτός “μπορεί να υποτιμά τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας στη θνησιμότητα”, συμπλήρωσαν.

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έμμεση αύξηση των θανάτων λόγω της πανδημίας, με την αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας να είναι ένας εξ αυτών”, επισήμανε η Λόρεν Ρόσεν, ειδική στις στατιστικές δημόσιας υγείας στα CDC, μιλώντας στο Ρόιτερς.

Κορονοϊός: Η θνησιμότητα ανά εθνικές κατηγορίες

Η καταμέτρηση ενδέχεται να μην περιλαμβάνει θανάτους που συνδέονται έμμεσα με την πανδημία, που προκλήθηκαν από τη μείωση της πρόσβασης και την αποδιοργάνωση στις υπηρεσίες υγείας, και από παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια, ή παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση. Ενδέχεται όμως να αντανακλά επίσης αύξηση των θανάτων που δεν συνδέονται με την πανδημία, αναγνωρίζουν οι ειδικοί των CDC.

Τα δεδομένα πάντως καταδεικνύουν δυσανάλογα υψηλές αυξήσεις της πλεονάζουσας θνησιμότητας μεταξύ φυλετικών και εθνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η μεγαλύτερη αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας, εκατοστιαία, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε μεταξύ των ισπανόφωνων (+53,6%), ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των Αφροαμερικανών (+32,9%) και των Ασιατών (+36,6%).

Με βάση την καταμέτρηση του Ρόιτερς, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί περίπου 220.000 θάνατοι εξαιτίας του Covid19.

Τα CDC βρήκαν ότι πλεονάζοντες θάνατοι σημειώνονταν κάθε εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020 και έφθασαν στην κορύφωσή τους τις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν την 11η Απριλίου και την 8η Αυγούστου.

Η υψηλότερη αύξηση των πλεοναζόντων θανάτων εκατοστιαία καταγράφηκε μεταξύ των ενηλίκων της κατηγορίας 25 – 44 ετών (+26,5%).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή φαρμάκων που «ίσως σώσουν ζωές» μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο

Κορονοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή φαρμάκων που «ίσως σώσουν ζωές» μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο

Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν ήδη μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα ... Διαβάστε περισσότερα
Έπαινοι Τζεντιλόνι για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – «Το άξιζε»

Έπαινοι Τζεντιλόνι για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – «Το άξιζε»

Την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας ... Διαβάστε περισσότερα
Αθώος για την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών δηλώνει πρώην συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι

Αθώος για την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών δηλώνει πρώην συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, γεννημένος στην Ουκρανία, ο οποίος παλαιότερα είχε βοηθήσει τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να συλλέξει πληροφορίες για ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι δώρισαν 500.000 δολάρια για την στήριξη αστέγων

Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι δώρισαν 500.000 δολάρια για την στήριξη αστέγων

Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι άνοιξαν τα πορτοφόλια τους για να βοηθήσουν νέους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι. Το ζευγάρι δώρισε ... Διαβάστε περισσότερα
Χίλια λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κολομβία

Χίλια λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κολομβία

Χίλια λούτρινα αρκουδάκια «συγκεντρώθηκαν» σήμερα στην κεντρική πλατεία της Μπογοτά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, με θύματα σχεδόν 40 παιδιά την ημέρα ... Διαβάστε περισσότερα