Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ισπανία: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα καταστρέψει τα Χριστούγεννα, λέει ο Σάντσεθ

Κορονοϊός – Ισπανία: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα καταστρέψει τα Χριστούγεννα, λέει ο Σάντσεθ

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να «εκτόξευσε» τα κρούσματα και στην Ισπανία, ωστόσο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έσπευσε να «καθησυχάσει» άπαντες ότι ο κορονοϊός δεν θα… καταστρέψει τα Χριστούγεννα.

Χθες Τρίτη, 21/12/2021 ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα άγγιξαν τα 50.000, εκ των οποίων το 47% οφείλεται στην Όμικρον, ενώ μία εβδομάδα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%! Ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν σχετικά χαμηλά συγκριτικά με προηγούμενα κύματα COVID-19.

Έτσι σήμερα ο πρωθυπουργός, πριν συναντηθεί με ηγέτες περιφερειών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για να συγκρατηθεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, τόνισε ότι οι οικογένειες της Ισπανίας θα μπορέσουν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.

«Μην ανησυχείτε, οι οικογένειες θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. «Η Ισπανία αντιστάθηκε, δεν εγκατέλειψε και συνεχίζει μπροστά».

Με σχεδόν το 80% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί και το πρόγραμμα ενισχυτικής δόσης να ανεβάζει ταχύτητα, η Ισπανία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από το σφοδρό κύμα μολύνσεων που έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς το φθινόπωρο. Όμως αυτό πριν την έλευση της Όμικρον, που άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Σάντσεθ συγκάλεσε συνεδρίαση με περιφερειακούς ηγέτες, που είναι υπεύθυνοι για τη δική τους υγειονομική πολιτική βάσει του αποκεντρωμένου διοικητικού συστήματος της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί μια συντονισμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.

Ωστόσο, οι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους καθιστά απίθανη μια συμφωνία σε πανεθνικό επίπεδο για το οτιδήποτε, εκτός από τους πλέον βασικούς περιορισμούς.

Στην Καταλονία, όπου η κάλυψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου στο 30%, η αριστερή κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όρισε όρια για τις συναθροίσεις και ζήτησε την έγκριση δικαστηρίου για να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – το σκληρότερο διαθέσιμο μέτρο χωρίς να έχει κηρυχθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αντίθετα, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο δεσμεύθηκε να διατηρήσει ανοικτό τον κλάδο εστίασης ό,τι κι αν συμβεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις