Κόσμος

Κορονοϊός – Κίνα: Σε lockdown η Σιάν για 7η συνεχόμενη ημέρα – «Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Σιάν της Κίνας βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown για 7η συνεχόμενη ημέρα και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την κατοικία τους για αυτό και βασίζονται στις διανομές των απαραίτητων προμηθειών καθώς επιμένουν οι νέες μολύνσεις COVID-19.

Η εν λόγω πόλη της Κίνας κατέγραψε χθες 151 μολύνσεις τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα, ή σχεδόν το σύνολο των 152 κρουσμάτων πανεθνικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τοπικών κρουσμάτων στη Σιάν σε σχεδόν 1.000 την περίοδο 9-28 Δεκεμβρίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί έως τώρα στην πόλη περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς συνεχίζει να τελεί υπό lockdown.

Ενώ το ξέσπασμα στη Σιάν είναι μικρό συγκριτικά με τις εξάρσεις σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρό lockdown με περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης από τις 23 Δεκεμβρίου, ώστε να συμμορφωθούν με την πολιτική που ακολουθάει το Πεκίνο του να επιβάλλονται περιορισμοί μετά την παραμικρή έξαρση κρουσμάτων.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν επιτρέπεται να φεύγουν από αυτή χωρίς την άδεια των εργοδοτών τους ή των αρχών της κοινότητας.

«Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου»

Ένας 32χρονος μηχανικός πήγε στη Σιάν για επαγγελματικούς λόγους και σχεδίαζε να αναχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, μέχρι που ανακάλυψε ότι πρέπει να παραμείνει εκεί για πολύ περισσότερο καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να του δώσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για να μπορέσει να φύγει. Αυτό σημαίνει ότι έχασε τα γενέθλια της γυναίκας του και ίσως αναγκαστεί να περάσει την Πρωτοχρονιά στη Σιάν. «Θέλω απλά να γυρίσω στο σπίτι μου», δήλωσε στο Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Σιάν έχει αναστείλει τη χορήγηση αδειών σε όσους θέλουν να βγουν από το σπίτι τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, οι αγορές σε καταστήματα με φυσική παρουσία μπορεί να επιτραπούν και πάλι σε περιοχές χαμηλότερου κινδύνου εάν τα μαζικά διαγνωστικά τεστ εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε θα αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Το μέτρο προκάλεσε παράπονα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους κατοίκους καθώς δεν είναι βέβαιο πότε θα μπορέσουν να προμηθευθούν νωπά προϊόντα.

Οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιοχές της Σιάν άρχισαν να προγραμματίζουν τη διανομή των απαραίτητων προμηθειών στα σπίτια των κατοίκων, ή να οργανώνουν προσωρινά περίπτερα σε μεγάλα συγκρότημα κατοικιών που πωλούν νωπά προϊόντα.

Οι αρχές ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη (29.12.2021) έναν ακόμα κύκλο διαγνωστικών τεστ σε όλη την πόλη, τον πέμπτο από τις 21 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίζονται από τα μαζικά τεστ άρχισε να μειώνεται στον τέταρτο κύκλο, ενώ οι αριθμοί στους τρεις πρώτους ήταν αυξημένοι, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Ο αμερικανικός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για πιθανή επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων στο Ιράν
Οι πανηγυρισμοί της Τεχεράνης για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών ενδέχεται να ωθήσουν τον Τραμπ να επιστρέψει στην επιλογή του πολέμου
REUTERS
Ο Πάπας Λέων υποδέχθηκε τον Μπομπ Ντίλαν στο Βατικανό – Η ανταλλαγή δώρων και η κουκούλα που δεν αποχωρίστηκε ο τραγουδοποιός
Ο πάπας Λέων έδωσε στον Μπομπ Ντίλαν ένα ροζάριο, σύμφωνα με το Vatican News, ενώ ο  85χρονος τραγουδοποιός του χάρισε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Chronicles - Volume One»
Ο πάπας Λέων και ο Μπομπ Ντίλαν
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπό πίεση μετά την ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές – Ρεπουμπλικάνοι ζητούν αλλαγές στον Λευκό Οίκο
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο έμπειρος Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος Τζον Φίχερι, ο οποίος περιέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «τεράστια καταστροφή» για τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ