Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κρούσμα μυστήριο στις ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να… καθησυχάσει

Κορονοϊός: Κρούσμα μυστήριο στις ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να… καθησυχάσει

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η αποκάλυψη πως ένας άνθρωπος στην Καλιφόρια έχει προσβληθεί από κορονοϊό, παρόλο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ή έρθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. Όλα αυτά ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πείσει πως όλα είναι υπό έλεγχο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έρθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό πως είχε μολυνθεί.

Κάτι τέτοιο, δεν έχει ξανασυμβεί στις ΗΠΑ. Το πώς προσβλήθηκε ο άνθρωπος αυτός από τον κοροναϊό δεν είναι σαφές.

Click4more FT: Απλησίαστα σκόρδα και τζίντζερ λόγω κορονοϊού! Ελλείψεις και σε άλλα προϊόντα!

Το κρούσμα αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί πως μολύνθηκαν στην αμερικανική επικράτεια σε 15.

Όλα αυτά ενώ αξιωματούχοι του τομέα υγείας στις ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από το νέο κοροναϊό και η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σχέδια για την διάθεση άνω των 1.200 κρεβατιών στα νοσοκομεία την περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Και ο Τραμπ στον… κόσμο του

Παρά τις προειδοποιήσεις και το κρούσμα μυστήριο, ο κορονοϊός φαίνεται πως δεν ανησυχεί έναν άνθρωπο στις ΗΠΑ: τον πρόεδρο τους, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και σε “άριστη κατάσταση” για να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Και, κατά την προσφιλή του τακτική, κατηγόρησε δυο συγκεκριμένα κανάλια, πως παρουσιάζουν με δραματικό τρόπο την κατάσταση με τον κορονοϊό, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Click4more Κορονοϊός: Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών ανά μέρα στην Κίνα

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη «πολύ χαμηλός» και ότι ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «πανέτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία και υγειονομικοί είναι «πρόθυμοι και ικανοί» να αναλάβουν δράση αν χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δήλωσε δε διατεθειμένος να εγκρίνει τη δαπάνη «οποιουδήποτε ποσού» είναι «επαρκές» για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων, ποσό που οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν πολύ μικρό. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει μεγαλύτερο κονδύλι «θα το αξιοποιήσουμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας προτρέπουν τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την εξάπλωση της επιδημίας.

Με το… πάσο του οι αποφάσεις

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποφασίσει εν ευθέτω χρόνω για το αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον κοροναϊό.

«Μπορεί να το κάνουμε σε εύθετο χρόνο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως «η Νότια Κορέα έχει χτυπηθεί σκληρά, η Ιταλία έχει χτυπηθεί σκληρά, στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι σαφές, αλλά οι αριθμοί (σ.σ. των νέων κρουσμάτων και των θανάτων) μοιάζουν να σταθεροποιούνται και να μειώνονται, πράγμα που είναι καλή είδηση, θα δούμε λοιπόν τι θα γίνει», είπε.

Η Delta Airlines ανακοίνωσε πάντως ότι προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας, μειώνει τις πτήσεις της προς και από τη Νότια Κορέα περίπου στο μισό ως της 30 Απριλίου και από τις 28 καθημερινές πτήσεις, η Delta θα εκτελεί πλέον 15.

Κίνδυνος εξάπλωσης

Αντίθετα από τον καθησυχαστικό Τραμπ, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού είναι πιθανό να «αυξηθεί πάρα πολύ γρήγορα». «Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα», σημείωσε.

Μετά απ’ αυτή τη δήλωση, ο Τραμπ ξαναπήρε το λόγο για να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για μια αντίδραση «πολύ μεγαλύτερης κλίμακας», αλλά και ότι η εξάπλωση του COVID-19 δεν είναι «αναπόφευκτη». «Τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες ελευθερώνουν κρεβάτια και ετοιμάζουν χώρους καραντίνας», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του έχει «παραγγείλει» μεγάλες ποσότητες προστατευτικών μέσων, όπως ιατρικές μάσκες, για «κάθε» περίπτωση.

«Υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να χειροτερέψει, αλλά τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, επέμεινε ο Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις