Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ξανά γάμοι στην Σλοβενία αλλά μόνο με δύο μάρτυρες

Κορονοϊός: Ξανά γάμοι στην Σλοβενία αλλά μόνο με δύο μάρτυρες

Από την Τρίτη επιτρέπονται ξανά οι γάμοι στη Σλοβενία με περιορισμένη όμως σύνθεση, καθώς η χώρα αποπειράται να χαλαρώσει τα μέτρα λόγω κορονοϊού.

Η Σλοβενία θα άρει την απαγόρευση των τελετών γάμου από την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου για να τιθασευτεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρόντες σε αυτές τις γαμήλιες τελετές θα επιτρέπεται να είναι μόνον η νύφη, ο γαμπρός, ο γραμματέας του μητρώου και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο μάρτυρες, δήλωσε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μπόστιαν Κόριτνικ.

«Έχω πολύ θετικά νέα, θα επιτρέψουμε τους γάμους από την Τρίτη 28 Απριλίου … αν και με περιορισμένη συμμετοχή», δήλωσε ο Κόριτνικ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην ίδια συνέντευξη πως και οι πατεράδες θα μπορούν και πάλι να παρίστανται στα μαιευτήρια για να παρακολουθήσουν τον τοκετό των παιδιών τους από την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτή η δυνατότητα είχε απαγορευτεί βάσει των περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση και συνάθροιση.

Η Σλοβενία αρχίζει δειλά να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς της σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και στη δημόσια ζωή. Τη Δευτέρα, άνοιξαν ξανά τα συνεργεία αυτοκινήτων, ορισμένα καταστήματα, ενώ επετράπησαν ορισμένα υπαίθρια αθλήματα, όπως τένις ή γκολφ. Στις 4 Μαΐου θα μπορούν να ανοίξουν πάλι τις πόρτες τους σε πελάτες κομμωτήρια και κουρεία.

Μολαταύτα, οι πολίτες θα υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου όποτε εισέρχονται σε έναν εσωτερικό δημόσιο χώρο. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν ξανά σχολεία, ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια.

Η Σλοβενία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 1.373 κρούσματα κορονοϊού και 80 θανάτους.

144 οι θάνατοι συνολικά στη Σερβία και 7.483 τα κρούσματα

Στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 207 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό Covid-19 έφτασε τους 7.483. Από χθες απεβίωσαν άλλοι πέντε ασθενείς ανεβάζοντας στα 144 τα θύματα του κορονοϊού. Το ποσοστό θνητότητας στη Σερβία ανέρχεται σε 1,92%. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.164 ασθενείς εκ των οποίων οι 95 είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 54.887 δείγματα. Το Σαββατοκύριακο θα συνεχίσει να ισχύει η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοινώθηκε από την επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση ανήγγειλε νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων/κουρείων και των γυμναστηρίων. Πριν από πέντε ημέρες άρχισαν να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα. Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την δραστηριότητά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από την Βασική στη Μέση εκπαίδευση.

Στο Κόσοβο έχουν επιβεβαιωθεί, συνολικά, 669 κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 19 ασθενείς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις