Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Λατινική Αμερική: Τραγικό ρεκόρ με 745 θανάτους στην Αργεντινή

Κορονοϊός – Λατινική Αμερική: Τραγικό ρεκόρ με 745 θανάτους στην Αργεντινή

Με τη Βραζιλία να καταγράφει για ακόμη μια μέρα χιλιάδες κρούσματα και θανάτους και την Αργεντινή να «σπάει» ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων σε μια μέρα, η Λατινική Αμερική «γονατίζει» ακόμη μια μέρα από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η Αργεντινή ανακοίνωσε την Τρίτη (18.05.2021) τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων ασθενών με την COVID-19 (745) και κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (35.543) μέσα σ’ ένα 24ωρο από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα η Αργεντινή έχει καταγράψει 71.771 θανάτους επί συνόλου 3.371.508 μολύνσεων.

«Δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, γνωρίζουμε ότι περνάμε δύσκολη περίοδο», τόνισε χθες στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες αναφερόμενος στους αριθμούς-ρεκόρ.

Υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα μαζικής ανοσοποίησης σε εξέλιξη, που έχει επιτρέψει μέχρι εδώ περίπου 8,1 εκατ. συμπολίτες του να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ έκανε έκκληση στη «συνείδηση» των πολιτών, καλώντας τους να τηρούν τους κανόνες της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να αποφεύγουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις.

Για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας, την ώρα που ο δείκτης πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων έχει ξεπεράσει το 76% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες και το 72% σε εθνική κλίμακα, η κυβέρνηση του κ. Φερνάντες επιδίωξε να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα. Έδωσε εντολή να κλείσουν τα σχολεία στο Μπουένος Άιρες, αλλά η δημοτική αρχή, που ανήκει στη δεξιά αντιπολίτευση, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και εξασφάλισε την αναστολή του μέτρου από το Ανώτατο Δικαστήριο.Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως υπέκυψαν άλλοι 2.513 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 75.445 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, η Βραζιλία «μετρά» 439.050 θανάτους επί συνόλου 15,73 εκατομμυρίων μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στη Χιλή, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.787 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 31 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 27.965 νεκρούς επί συνόλου 1.295.862 μολύνσεων.

Σε πέντε από τις 16 περιφέρειες της χώρας καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Πάνω από 7,2 εκατ. πολίτες της Χιλής έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους κατά της COVID-19.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις