Κόσμος

Κορονοϊός: Μέτρα για το «τρίτο κύμα» της πανδημίας ετοιμάζουν στη Νότια Κορέα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νότια Κορέα καθώς το υπουργείο Υγείας φοβάται πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με το «τρίτο κύμα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός της χώρας προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις κοινωνικές επαφές και προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/11) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 363 νέα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο των μολύνσεων να σπάει το φράγμα των τριάντα χιλιάδων και να φθάνει τις 30.017. Το ίδιο διάστημα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους πεντακόσιους νεκρούς (είναι πλέον 501). Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 1,67%.

Ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες δημόσιες συναθροίσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, προέτρεψε τους εργοδότες να φροντίσουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους να δουλεύει από το σπίτι σε όποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν αυτό, ενώ ενεθάρρυνε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών να μείνουν σπίτι.

«Εάν δεν σταματήσουμε τώρα αυτόν τον ρυθμό εξάπλωσης, η καθημερινότητά μας, στην οποία μπορούσαμε τουλάχιστον να πάρουμε μια ανάσα, θα τεθεί υπό περιορισμό», τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την πανδημία ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Οι αρχές έκαναν αυστηρότερες τις συστάσεις τους χθες, αλλά εντείνονται οι ανησυχίες πως η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων δεν αρκεί, καθώς λειτουργούν, με μειωμένη προσέλευση, μπαρ, νάιτκλαμπ, εκκλησίες, ενώ διεξάγονται αθλητικές συναντήσεις.

Ο Γιουν Τάε-χο, αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Υγείας, τόνισε πως «πιστεύουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη τρίτο κύμα» της πανδημίας, με επίκεντρο «την περιοχή της πρωτεύουσας».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παράμεινε πάνω από τα 300 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τριψήφιος για 13η συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας των εστιών που συνεχίζουν να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Σεούλ (127 μολύνσεις) και στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (62).

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε ραγδαία και σήμερα ανέρχεται σε 84, σύμφωνα με τον Γιουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν αρχίσει να πιέζονται.

Στελέχη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας επισημαίνουν ότι στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζει σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό (52 εκατ.), ενδέχεται να χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα εάν ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων που οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα ξεπεράσει τα 200. Χθες επιβεβαιώθηκαν 218 μολύνσεις στη Σεούλ, με το όριο των 200 να ξεπερνιέται για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Guardian: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με υβριδικό πόλεμο – Από τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά περιστατικών που, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται μεταξύ τους, επαναφέρουν τη συζήτηση για τον υβριδικό πόλεμο
Απογείωση αεροπλάνου
Μέτε-Μάριτ: Σάλος με βιβλίο που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μεταμόσχευση της – Ζήτησε συγγνώμη ο συγγραφέας
Ένα βιβλίο για το Μουντιάλ του 2026 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του δότη πνευμόνων της Μέτε-Μάριτ
ARCHIVO - La princesa heredera de Noruega, Mette Marit, sonríe durante una recepción a deportistas noruegos que compitieron en los Juegos Paralímpicos de Milán Cortina, en Oslo, el viernes 10 de abril de 2026.
Δικαστής «μπλόκαρε» την κατασκευή της αψίδας του Τραμπ λίγο μετά την τελική έγκριση
Πάνω από 100 πρόσωπα, αιρετοί, βετεράνοι, αρχιτέκτονες, εξέφρασαν διαδοχικά και σχεδόν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην κατασκευή αυτής της αψίδας του θριάμβου στο κέντρο της Ουάσινγκτον
Μακέτα της προτεινόμενης αψίδας θριάμβου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Πολιτικό σκάνδαλο στην Τουρκία: Προφυλακίστηκε η πρώην υπουργός του Ερντογάν, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά
Kατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - Το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο για σκάνδαλο με επενδυτικά κεφάλαια
Fatma Betul Sayan Kaya, Turkey's Minister of Family Affairs, speaks to the media at Ataturk Airport in Istanbul on March 12, 2017.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του Πούτιν: «Έρχεται μια μεγάλη, εξαιρετική συμφωνία για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη»
Ο ίδιος δεν είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ουκρανία, η οποία βρισκόταν επίσης στον Λευκό Οίκο για εκδήλωση με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ