Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέο κραχ στα χρηματιστήρια! Έχασαν 5 τρις. δολάρια οι μετοχές

Κορονοϊός: Νέο κραχ στα χρηματιστήρια! Έχασαν 5 τρις. δολάρια οι μετοχές
photo Reuters

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανικό στα χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Χαρακτηριστικό του κραχ που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στα χρηματιστήρια είναι το γεγονός πως η μείωση της αξίας των μετοχών έχει φτάσει τα τρισ. Δολάρια, ενώ η κατρακύλα των τιμών δεν έχει σταματημό καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους και η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφάλειας ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Οι ελπίδες πως ο κορονοϊός που ξεκίνησε στην Κίνα θα τελείωσε σε μερικούς μήνες και η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς.

Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.

«Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments. «Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη πάλευε με τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν 50 χώρες, σημείωνε πτώση 1% μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και σχεδόν 10% στην εβδομάδα, που είναι η χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2008. Οι μετοχές της Wall Street έκαναν βουτιά 4,4% χθες, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2011. Καταγράφουν τώρα απώλειες 12% από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ που είχαν σημειώσει πριν από μόλις εννιά ημέρες, μπαίνοντας στη λεγόμενη φάση διόρθωσης. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, που συχνά αποκαλείται και «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 39,16 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο περίπου δύο ετών, έναντι 11-20 μονάδων που κινούνταν τους τελευταίους μήνες.

Στην Ασία, ο περιφερειακός δείκτης μετοχών MSCI (που δεν περιλαμβάνει τις ιαπωνικές μετοχές), μειώθηκε 2,7%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκανε βουτιά 4,3% εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι μπορεί να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ιουλίου – Αυγούστου λόγω του κορονοϊού.

«Ο κορονοϊός τώρα φαίνεται ως πανδημία. Οι αγορές μπορούν να το αντιμετωπίσουν, ακόμη και αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενόσω θα μπορούμε να δούμε το τέλος στο τούνελ», δήλωσε αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο κακό θα είναι».

Η παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε πλήγμα και στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες είχαν στηριχθεί σχετικά καλά τον περασμένο μήνα, καθώς τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μειώνονταν και το Πεκίνο προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Ο δείκτης CSI300 των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και της Σεντζέν μειώθηκε 2,9%.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καταγράφοντας πτώση 12% στην εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 2016 – ενώ οι τιμές όλων των σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων μειώθηκαν από 3% έως 6%.

Το δέλεαρ του εγγυημένου εισοδήματος ώθησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να κάνουν βουτιά, με αυτές των 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 1,241%. Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που είναι 1,436%, εντείνοντας τη λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία θεωρείται ιστορικά ως ένας από τους πιο αξιόπιστους πρόδρομους δείκτες μίας ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία αυξάνονται στις αγορές χρήματος. Αναλυτές λένε ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις