Κόσμος

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα – «Έχουμε ερωτήματα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Κίνα να καταστήσει διαθέσιμα στοιχεία για τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για τον τρόπο που τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19 γνωστοποιήθηκαν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε σε μια δήλωση πως επιβάλλεται η έκθεση να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από “αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση”, απηχώντας σχόλια μελών της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό για το θέμα αυτό.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες, Παρασκευή (12/2), πως όλες οι υποθέσεις είναι ακόμη ανοικτές για την προέλευση της COVID-19, μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον ότι θέλει να επανεξετάσει τα στοιχεία από την υπό την ηγεσία του ΠΟΥ αποστολή στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Η αποστολή, που πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Κίνα ερευνώντας την προέλευση του ξεσπάσματος της COVID-19, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα πως δεν θα διερευνήσει περαιτέρω το ερώτημα αν ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, υπόθεση που θεωρεί εξαιρετικά απίθανη.

Click4more: Νέες οδηγίες του CDC για τα mRNA εμβόλια

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε διατυπώσει την υποψία ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα, κάτι που αρνείται σθεναρά το Πεκίνο.

Ο Σάλιβαν σημείωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστρεψε γρήγορα την απόφαση για αποδέσμευση από τον ΠΟΥ, αλλά είπε πως επιβάλλεται να προστατευθεί η αξιοπιστία του οργανισμού.

“Η επιστροφή στον ΠΟΥ σημαίνει επίσης να κρατηθεί στα υψηλότερα επίπεδα”, είπε ο Σάλιβαν. “Έχουμε βαθιές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο τα πρώιμα ευρήματα της έρευνας για την COVID-19 γνωστοποιήθηκαν και ερωτήματα για τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φθάσουν σε αυτά”.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους ερευνητές του ΠΟΥ, ανέφερε χθες πως η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα, προσωποποιημένα δεδομένα για τις πρώιμες μολύνσεις στη χώρα από COVID-19 που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσδιορισθεί πώς και πότε ο ιός άρχισε πρώτα να εξαπλώνεται στην Κίνα.

“Επιβάλλεται η έρευνα αυτή να είναι ανεξάρτητη, με τα ευρήματα των ειδικών [να είναι] ελεύθερα από παρέμβαση ή αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση”, είπε ο Σάλιβαν.

“Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτήν την πανδημία και να ετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος”.

Για να πάμε μπροστά, όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, πρέπει να συμμετάσχουν σε μια διαφανή και στιβαρή διαδικασία για την πρόληψη και απόκριση σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
21χρονος Αλγερινός βίασε κοπέλα στο Λονδίνο και την έψαχνε μετά στο νοσοκομείο - Καταδικάστηκε σε 21χρόνια φυλακή
Την βρήκε ημιλιπόθυμη σε στάση λεωφορείου στο Τσέλσι, την έσυρε σε έναν παράδρομο και τη βίασε σε σημείο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα τον Ιούλιο του 2024
Ο 21χρονος που συνελήφθη
Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει «μυστική επιστράτευση» 300.000 Ρώσων: Συναγερμός στην Ευρώπη για νέες υβριδικές επιθέσεις
Ρωσικά έγγραφα που δημοσίευσε το Bloomberg δείχνουν δραστηριότητα σε κέντρα στρατολόγησης, καθώς και ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κατάταξη
REUTERS
Στη Νέα Υόρκη η υπογραφή της συμφωνίας Τραμπ με την Δανία για την Γροιλανδία: «Ενισχύουμε την ασφάλεια στην Αρκτική»
Η συμφωνία «αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου (της Δανίας) και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η Δανή Πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν
Ντόναλτ Τραμπ
Άναυδοι Γουίλιαμ και Χάρι από τις αποκαλύψεις του αδελφού της Νταϊάνα στο βιβλίο του – Οι σοκαριστικοί ισχυρισμοί για τον Κάρολο
Ανάμεσα στους πιο αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του είναι η περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κάρολο μετά την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα
βασιλιας καρολος 7