Κόσμος

Κορονοϊός: Οι κάτοικοι στο Μανάους της Βραζιλίας φέρεται ότι απέκτησαν συλλογική ανοσία

Συλλογική ανοσία φέρεται ότι έχουν αποκτήσει οι κάτοικοι της πόλης Μανάους στη Βραζιλία και επιτρέπει να βρίσκεται υπό έλεγχο η μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα προκαταρκτικής μελέτης και σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο medRxiv, το 66% των κατοίκων της Μανάους, την οποία έπληξε γρήγορα και με μεγάλη σφοδρότητα η πανδημία, πιστεύεται ότι διαθέτουν αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό ώστε η COVID-19 να μην μπορεί πλέον να εξαπλώνεται δραστικά, δήλωσε η ομάδα 34 Βραζιλιάνων και διεθνών ερευνητών, οι οποίοι συνέταξαν τα πορίσματα της μελέτης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους ειδικούς.

Η εικόνα που είχε η Μανάους, η οποία βρίσκεται στο δάσος του Αμαζονίου, τον Μάιο που βρισκόταν στο απόγειό της η επιδημία του νέου κορονοϊού εκεί, ήταν αυτή των κορεσμένων νοσοκομείων, των στοιβαγμένων πτωμάτων σε φορτηγά ψυγεία και των ομαδικών τάφων.

Η Μανάους έχει καταγράψει 2.462 θανάτους από την COVID-19. Αν ήταν χώρα θα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, με 100,7 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων σε αυτήν την πόλη των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν μέσο όρο 3,6 ημερησίως στη διάρκεια των 14 ημερών που πέρασαν.

“Φαίνεται ότι η έκθεση στον ιό προκάλεσε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων στην Μανάους”, δήλωσε ο συντονιστής της μελέτης και καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο Έστερ Σαμπίνο στο ίδρυμα Υποστήριξης της Έρευνας της πολιτείας του Σάο Πάολο (Fapesp), το οποίο συνέβαλε στην χρηματοδότηση της μελέτης.

Η Μανάους είναι μια από τις πόλεις της Βραζιλίας που αίρουν πολύ γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα, που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας, στα σχολεία της, τις επιχειρήσεις, τα μπαρ όπως και τη διάσημη όπερά της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, η επιδίωξη της επίτευξης ανοσίας της αγέλης είναι ο επικίνδυνος δρόμος γι’αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

“Η συλλογική ανοσία που επιτυγχάνεται μέσω της φυσικής μετάδοσης της λοίμωξης δεν αποτελεί στρατηγική, αποτελεί την ένδειξη ότι μια κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει μια επιδημία και ότι πληρώνει το τίμημα με απώλειες ζωών”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φλόριαν Κράμερ, καθηγητής μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Άλλοι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ανοσία που αποκτάει κάποιος μετά την προσβολή του από τον νέο κορονοϊό μπορεί να διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα.

Με περισσότερους από 138.000 νεκρούς, η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που θρηνεί τόσους πολλούς ανθρώπους από την πανδημία της COVID-19.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πάνω από 800 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία - Η σπάνια τροπική καταιγίδα «χτυπά» Μαλαισία και Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη και τρεις στη Μαλαισία ενώ ο απολογισμός των θανάτων έφθασε τους 604 στην Ινδονησία την Δευτέρα, με 464 ανθρώπους να αγνοούνται
Κορμοί δέντρων και συντρίμμια βρίσκονται μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι σε μια περιοχή που επλήγη από θανατηφόρες πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Μπατάνγκ Τορού, Νότιο Ταπανουλί