Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός – ΟΗΕ: Υγειονομικά διαβατήρια και εμβολιασμοί ανέκαμψαν τον τουρισμό στην Ευρώπη

Κορονοϊός - ΟΗΕ: Υγειονομικά διαβατήρια και εμβολιασμοί ανέκαμψαν τον τουρισμό στην Ευρώπη
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Ο τουρισμός στην Ευρώπη ανέκαμψε πιο γρήγορα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού με την ευρεία χρήση των υγειονομικών πάσων αλλά και με την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού, όπως αναφέρει σημερινή (Δευτέρα, 29.11.2021) έκθεση του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς αφίξεις για τουρισμό αυξήθηκαν κατά 58% ανά τον κόσμο το διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πανδημίας του κορονοϊού το 2020, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) παρότι είναι 64% πιο κάτω σε σχέση με την ίδια, προ πανδημίας περίοδο, του 2019.

Η Ευρώπη κατέγραψε την καλύτερη συγκριτικά επίδοση σε αυτό το διάστημα τριμήνου με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν ωστόσο μείωση 53% σε σχέση με την ίδια θερινή περίοδο το 2019.

«Η αύξηση της ζήτησης πυροδοτήθηκε από μια αυξημένη βεβαιότητα των ταξιδιωτών εν μέσω της ραγδαίας προόδου των εμβολιασμών και της χαλάρωσης των περιορισμών εισόδου σε πολλούς προορισμούς», αναφέρει η έκθεση και προστίθεται ότι «στην Ευρώπη, το ψηφιακό πάσο της ΕΕ έχει διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, απελευθερώνοντας τη συσσωρευμένη ζήτηση έπειτα από πολλούς μήνες περιορισμών στα ταξίδια».

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανά τον κόσμο παρέμεναν 76% κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα με άνισες επιδόσεις σε διαφορετικές περιοχές, σημειώνεται.

Οι ευρωπαϊκές αφίξεις ήταν μόλις 8% κάτω την ίδια περίοδο του 2020 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, αλλά 69% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Οι ΗΠΑ τα καλύτερα αποτελέσματα

Η Αμερική είχε τα καλύτερα αποτελέσματα από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο με αφίξεις αυξημένες κατά 1% σε σχέση με το 2020 παρότι 65% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα η Καραϊβική σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα ανά υποπεριοχή με αφίξεις αυξημένες κατά 55% κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020 παρότι 38% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

Μολαταύτα, ο ρυθμός ανάκαμψης του τουριστικού τομέα παγκοσμίως κατά το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε άνισος, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό βαθμό των περιορισμών στις μετακινήσεις, των ποσοστών εμβολιασμού και της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών».

Οι αφίξεις σε κάποια νησιά της Καραϊβικής και στη Νότια Ασία, καθώς και σε κάποιους προορισμούς στη νότια Ευρώπη πλησίασαν, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν, τα προπανδημικά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι χώρες που έκλεισαν εντελώς τα σύνορα

Ωστόσο, κάποιες χώρες δεν δέχτηκαν σχεδόν καθόλου τουρίστες, ειδικά στην Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 95% σε σχέση με το 2019, καθώς πολλοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Συνολικά 26 προορισμοί–το 21% όλων των προορισμών παγκοσμίως–έχουν αυτή τη στιγμή εντελώς κλειστά τα σύνορά τους για τους τουρίστες, σύμφωνα με τον UNWTO.

Άλλοι 55 έχουν μερικώς κλειστά τα σύνορά τους για τους ξένους επισκέπτες, ενώ μόλις τέσσερις χώρες έχουν άρει όλους τους σχετιζόμενους με τον κορονοϊό περιορισμούς: η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό.

Πόσο… κοστίζει η πανδημία στον τουρισμό

Η πανδημία του κορονοϊού θα κοστίσει στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα το 2021, ανακοίνωσε ο UNWTO χαρακτηρίζοντας την ανάκαμψη του τομέα «αργή» και «εύθραυστη».

Η πρόβλεψη μάλιστα αυτή του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Μαδρίτη, γίνεται την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη για την ανάσχεση της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Όμικρον, εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα παραμείνουν αυτή τη χρονιά 70 με 75% χαμηλότερα από το 1,5 δισεκατομμύριο αφίξεις που καταγράφηκαν το 2019 πριν εμφανιστεί η πανδημία, μια παρόμοια μείωση με εκείνη του 2020, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Το μέλλον του τουριστικού τομέα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις