Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Οργάνωση με έδρα την Ζυρίχη βρίσκει μη εμβολιασμένους δωρητές αίματος – Γίνεσαι μέλος με 20 ευρώ ετήσια συνδρομή

Κορονοϊός: Οργάνωση με έδρα την Ζυρίχη βρίσκει μη εμβολιασμένους δωρητές αίματος – Γίνεσαι μέλος με 20 ευρώ ετήσια συνδρομή

Η μεγάλη ανησυχία του κόσμου για την πανδημία του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση, πολλές φορές έχει φέρει στο προσκήνιο περιέργους ισχυρισμούς γύρω από θέματα υγείας. Κάποιοι μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να αναζητούν «καθαρό αίμα» από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. 

Στα social media υπάρχουν διαφημίσεις για μητρικό γάλα από γυναίκες που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, διαφημίσεις για σπέρμα ανεμβολίαστων, και πολλά άλλα. Υπάρχει όμως και οργάνωση που προσπαθεί να φέρει σε επαφή ανεμβολίαστους δωρητές αίματος με ανεμβολίαστους που χρειάζονται μετάγγιση.

Πρόκειται για την Safe Blood Donation με έδρα την Ζυρίχη. Όπως αναφέρεται στο site της, η οργάνωση ιδρύθηκε από τον Ελβετό Τζόρτζ Ντέλα Πιέτρα και έχει παρουσία στη δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. 

«Πολλοί επιστήμονες και γιατροί έχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid και είναι πεπεισμένοι ότι εισέρχονται στο σώμα μέσω του αίματος (…) και αντιτίθενται σε αυτά», διαβεβαίωσε ο Κλίντον Όλερς, στέλεχος της οργάνωσης που αναζητά «καθαρό αίμα». Ένας ισχυρισμός διαμετρικά αντίθετος με τα επιστημονικά στοιχεία, καθώς όπως δηλώνει η Τζέσα Μέρις του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού «Το αίμα των εμβολιασμένων κατά της covid-19 είναι ασφαλές για μετάγγιση». 

Πώς γίνεται κάποιος μέλος στην Safe Blood Donation 

Τα μέλη της Safe Blood Donation καλούνται να πληρώσουν 50 ευρώ για να εγγραφούν στην πλατφόρμα και ετήσια συνδρομή 20 ευρώ. Η οργάνωση φαίνεται να «γεννήθηκε» μέσα από το κίνημα του «καθαρού αίματος», που διαδίδει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

«Καθαρό αίμα»: Πού βασίζεται το κίνημα

Σύμφωνα με τις θεωρίες που κυκλοφορούν γύρω από κίνημα του «καθαρού αίματος», το αίμα ενός ανεμβολίαστου θα «μολυνθεί», αν του γίνει μετάγγιση με το αίμα ανθρώπου που έχει λάβει εμβόλιο κατά της Covid. Οι θεωρίες αυτές δεν βασίζονται «σε καμία επιστημονική απόδειξη», τονίζει η Κάθριν Ουάλας, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. «Αν δώσετε το αίμα ενός εμβολιασμένου σε κάποιον ανεμβολίαστο, ο άνθρωπος που δέχεται τη μετάγγιση δεν εμβολιάζεται», εξήγησε.

Καμία επιστημονική εξήγησε δεν φαίνεται να εμποδίζει κάποιους χρήστες των social media να αναπαράγουν τέτοιου είδους θεωρίες. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, υπάρχουν τράπεζες αίματος μόνο για ανεμβολίαστους. Κάτι που είχε ζητηθεί ακόμα και από… γιατρούς στη Βόρεια Αμερική!

Δεν έκαναν επέμβαση στο παιδί τους για να μην.. μολυνθεί!

Αυτού του είδους οι αντιλήψεις έχουν φτάσει τον κόσμο ακόμα και σε ακραίες συμπεριφορές. Πρόσφατα ζευγάρι στη Νέα Ζηλανδία αρνούνταν να επιτρέψει να υποβληθεί σε μια σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση το μωρό του, καθώς φοβόταν ότι θα του γινόταν μετάγγιση με αίμα εμβολιασμένου κατά της covid. Δικαστήριο αφαίρεσε προσωρινά την κηδεμονία του παιδιού από τους γονείς του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η υπόθεση όμως έγινε εμβληματική μεταξύ των αντιεμβολιαστών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ιδιωτικές ομάδες στα socila media, οι υπέρμαχοι του «καθαρού αίματος» ζητούν να ασκηθεί βία εναντίον των υγειονομικών που κάνουν εμβολιασμούς, ισχυριζόμενοι παράλληλα, ψευδώς, ότι καταγράφονται μαζικοί θάνατοι εμβολιασμένων από covid.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν αίμα ανεμβολίαστων, αλλά ο εντοπισμός του αποτελεί πρόκληση στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις