Κόσμος

Κορονοϊός – Πεκίνο: Νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown σε περιοχές λόγω εμφάνισης κρουσμάτων

Το Πεκίνο έκλεισε σήμερα ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και έθεσε σε καραντίνα αρκετά συγκροτήματα κατοικιών μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς μια μικρή εστία της πανδημίας πλήττει πλέον την καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας.

Η αναζωπύρωση αυτή, η οποία είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα άλλων χωρών, σημειώνεται την ώρα που στο Πεκίνο διεξάγεται η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών.

Η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την πανδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020, χάρη σε υποχρεωτικές καραντίνες, σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στην απομόνωση των επαφών, στους δραστικούς ελέγχους στις διεθνείς αφίξεις ή ακόμη στην παρακολούθηση μετακινήσεων αλλά και στα πολλά νοσοκομεία που υπήρχαν και χτίστηκαν.

Στην χώρα επικρατούν ως επί το πλείστον φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής. Ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή από τον περασμένο μήνα για την αναχαίτιση εστίας που συνδεόταν αρχικά με τις μετακινήσεις ομάδας τουριστών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και πλήττει πολλές επαρχίες.

Ακόμα 6 κρούσματα

Έξι νέοι ασθενείς κορονοϊό καταγράφηκαν σήμερα το πρωί στο Πεκίνο στις κεντρικές περιοχές Τσαογιάνγκ και Χαϊντιάν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το εμπορικό κέντρο Raffles City Mall, στην καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας, έκλεισε από χθες, Τετάρτη, το βράδυ, καθώς ένας ασθενής με COVID-19 το είχε προηγουμένως επισκεφθεί, γράφει η Εφημερίδα της Νεολαίας του Πεκίνου.

Οι δημοτικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι περισσότερες από 280 περιπτώσεις επαφών έχουν ήδη εντοπιστεί και 12.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε τεστ στις δύο περιοχές Τσαογιάνγκ και Χαϊντιάν.

“Αυτή η ανάκαμψη της πανδημίας ήταν ξαφνική”, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών Χου Χετζιάν. “Σήμερα είναι μια μέρα κρίσιμης σημασίας και είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε την πηγή των μολύνσεων το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε.

Πέντε συγκροτήματα κατοικιών, ένα δημοτικό σχολείο και δύο συγκροτήματα γραφείων τέθηκαν εξάλλου σήμερα σε καραντίνα. Ως εκ τούτου απαγορεύτηκε η έξοδος σε μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Πεκίνου (από τα 22 εκατομμύρια του πληθυσμού του) και αυτοί υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σήμερα προσωπικό με προστατευτικές στολές να ετοιμάζει τρόφιμα τα οποία θα δοθούν στους κατοίκους που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Πολλοί κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, καραόκε και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας έχουν ήδη κλείσει τις τελευταίες μέρες για προληπτικούς λόγους.

Από πέρυσι και όσο πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), η Κίνα τηρεί πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Επιμένει ο Αραγτσί για την πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό – «Ο αμερικανικός βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρή ζημιά»
Άγνωστη παραμένει η ζημιά που υπέστησαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις - «Προχωράμε σε αξιολόγηση και η σχετική έκθεση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση»
Αμπάς Αραγτσί
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα αμερικανικά αποθέματα
Ειδικός προβλέπει πως το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών αλλά και στην απώλεια περισσότερων εδαφών
Βομβαρδισμένο κτίριο
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου