Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Περισσότεροι νεκροί σε μια μέρα στο Μεξικό απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Περισσότεροι νεκροί σε μια μέρα στο Μεξικό απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, οι νεκροί στο Μεξικό εξαιτίας του κορονοϊού ήταν περισσότεροι απ’ όσους καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως.

Τη Δευτέρα (15.06.2020) στο Μεξικό καταγράφηκαν 439 θάνατοι (385 στις ΗΠΑ), ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα έφτασαν τα 3.427.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 17.580 νεκρούς και των κρουσμάτων σε 150.264.

Click4more ΗΠΑ: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με κάτω από 400 νεκρούς από κορονοϊό – Εκτίμηση για 200.000 θανάτους

Και αυτό ενώ η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός όσων μολύνθηκαν είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνει επίσημα, δεδομένου ότι οι αρχές αδυνατούν να κάνουν αρκετά τεστ.

Άλλοι τρεις μήνες μέτρα στη Χιλή

Στη Χιλή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει για τρεις μήνες την «κατάσταση συνταγματικής εξαίρεσης λόγω καταστροφής» στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επί της ουσίας, δόθηκε παράσταση στη νομική βάση που επιτρέπει ιδίως στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό για να εγγυάται τη δημόσια τάξη.

«Πρόκειται για την προστασία της ζωής των Χιλιανών», δικαιολόγησε ο υπουργός Άμυνας, ο Αλμπέρτο Εσπίνα.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε αρχικά στις 18 Μαρτίου, επιτρέπει ακόμη την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που εφαρμόζεται εδώ και τρεις μήνες, καθώς και την επιβολή περιορισμού.

Click4more Κορονοϊός: Πάνω από 8 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τις 80.000 οι νεκροί μόνο στη Λατινική Αμερική

Η Χιλή δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 3.362 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 179.436 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση και μια πολεμική για τη μεθοδολογία καταμέτρησης των θανάτων στοίχισαν τη θέση του στον πρώην υπουργό Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το Σάββατο. Αντικαταστάθηκε από τον Ενρίκε Πάρις, παιδίατρο και άλλοτε πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Χιλής.

Η Χιλή ήταν ένα από τα πρώτα κράτη της Λατινικής Αμερικής που κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προληπτικά, από τις 7 Φεβρουαρίου. Μερικές εβδομάδες αργότερα, έκλεισε τα σύνορά της, ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έθεσε σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της περιφέρειας, η κυβέρνηση του Πινιέρα επέλεξε μόνο τοπικούς περιορισμούς, στις εστίες μόλυνσης, και όχι γενικό περιορισμό του πληθυσμού.

Αν και οι τοπικές καραντίνες είχαν καλά αποτελέσματα στις πιο πλούσιες συνοικίες, αποκαλύφθηκε πως ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές στις φτωχές συνοικίες.

Click4more Κορονοϊός: Νέα εφιαλτικά στοιχεία! 1,7 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν

Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τον μέσο όρο τους να φθάνει τα 5.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξάπλωση γέμισε ασφυκτικά τις μονάδες εντατικές θεραπείας (ΜΕΘ) και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Σαντιάγο, την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας όπου ζουν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ επισήμανε πως οι περισσότεροι τηρούν τα ολοένα πιο δρακόντεια μέτρα περιορισμού αλλά υπάρχει «μια ομάδα ανθρώπων που συμπεριφέρεται ανεύθυνα και δεν συμμορφώνεται» προς αυτά. Ο Μπλούμελ πρόσθεσε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα προσάγει τις πιο κατάφωρες περιπτώσεις παραβιάσεων των μέτρων στη δικαιοσύνη και θα ζητεί να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις