Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου της Moderna για την ΕΕ – Τι αναφέρει το Reuters

Κορονοϊός: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου της Moderna για την ΕΕ – Τι αναφέρει το Reuters

Τα νέα  για τη μάχη κατά του κορονοϊού φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά μετά μάλιστα και την ανακοίνωση της Moderna ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Το ερώτημα είναι πόσο θα είναι το κόστος αγοράς όταν αυτό θα βγει στην κυκλοφορία. Σχετική συμφωνία μάλιστα ανάμεσα ΕΕ και Moderna για το εμβόλιο μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι συζητήσεις για τη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει στο νομικό στάδιο με θέμα της τιμής να μην είναι εμπόδιο.

Η τιμή που διαπραγματεύθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση γράφει το Reuters με τον αξιωματούχο να κρατά την ανωνυμία του, καθώς δεν ήθελε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες με την Moderna να μην θέλει να σχολιάσει το θέμα.

Click4more: Εμβόλιο Moderna: Γιατί είμαστε μπροστά σε έναν επιστημονικό θρίαμβο – Παγκόσμια ανακούφιση από τις ανακοινώσεις

Σύμφωνα με το Reuters η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna από τον Ιούλιο. Παράλληλα υπάρχει ήδη συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι ΗΠΑ πλήρωσαν τη Moderna 15 δολάρια για κάθε δόση προκειμένου να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία που έφτασε τα 1,5 δισ. δολαρία. Η Ουάσινγκτον εξάλλου έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.

Όλες οι συμφωνίες της ΕΕ

Η Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες έφτασε σε συμφωνία με την Pfizer και τη BioNTech προκειμένου να προμηθευτεί το εμβόλιο του κορονοϊού μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχαν ανακοινώσει οι εταιρίες.

Η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια τη δόση, τιμή που εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη ΕΕ και Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Να σημειωθεί ως η ΕΕ έχει συμφωνήσει ακόμα με τις CureVac, AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις) προκειμένου να αγοράσει εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις