Κόσμος

Κορονοϊός: «Πολύ μεγάλα ακόμα τα περιθώρια εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καλύτερη μεν η κατάσταση στην Γερμανία λόγω των εμβολιασμών, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια εξάπλωσης της ινδικής παραλλαγής του κορονοϊού με κίνδυνο να ξεσπάσει το τέταρτο κύμα τη επιδημίας.

Ο εμβολιασμός με όλα τα εμβόλια μπορεί όμως να προσφέρει προστασία. Η χαλάρωση των μέτρων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και καθηγητή λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Η Γερμανία και ο κορονοϊός

«Στην Γερμανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται και η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται, αν και αργά. Πρόκειται για μια κατάσταση που μας δίνει ελπίδα για κανονικότητα και χαλάρωση. Ωστόσο, η εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, διότι η πρόοδος του εμβολιασμού είναι πολύ αργή και η παραλλαγή αυτή έχει από καιρό φτάσει στη Γερμανία. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο εξάπλωσης της ινδικής παραλλαγής. Αυτό θα αλλάξει σε εμάς κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Τότε θα έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εμβολιασμούς, ειδικά με τον πρώτο εμβολιασμό, ο οποίος είναι σημαντικός», είπε ο Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

«Το πόσο πιο μεταδοτική μπορεί να είναι η ινδική παραλλαγή του ιού σε σχέση με με τη βρετανική δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι περίπου κατά 50% πιο μεταδοτική από την βρετανική, αλλά αυτές είναι προσωρινές μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτερη πρόοδος του εμβολιασμού θα διασφαλίσει επίσης τον περιορισμό της ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε.

«Αυτήν την χρονική στιγμή, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι τα εμβόλια της Moderna και της Biontech έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση, αλλά και η επίδραση του εμβολίου της AstraZeneca είναι επίσης πιθανώς αρκετά υψηλή ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες στην υγεία», είπε ο λοιμωξιολόγος και πολιτικός τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του εμβολιασμού.

«Παρά τον πιθανό κίνδυνο από την εξάπλωση των παραλλαγών, μπορεί όμως κανείς να τολμήσει να ανοίξει ορισμένους τομείς της ζωής: Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε πολύ γρήγορα! Αυτό που θα θεωρούσα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι να ανοίξουμε γρήγορα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των κέντρων γυμναστικής. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτούς τους χώρους παραμένει ο μεγαλύτερος. Εάν βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στην χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, τότε πιθανότατα είμαστε σχετικά ασφαλείς στο δρόμο προς το καλοκαίρι», κατέληξε ο Λάουτερμπαχ.

Πηγή : RTL.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο μυαλό του Τραμπ η ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας – Ουκρανίας: Επιθέσεις σε ουκρανικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, 6 νεκροί
«Με άμεση ισχύ, ισχύει εκεχειρία στον τομέα της ενέργειας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» - «Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει - Μην την παραβιάσετε!», είχε γράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
ουκρανια
Σαουδική Αραβία: Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες
Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)
Κυβερνητικές δυνάμεις, Υεμένη
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου