Σάββατο, 25 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Προετοιμαστείτε για αύξηση κρουσμάτων» κορονοϊού και γρίπης, ζητά η Στέλλα Κυριακίδου

Κορονοϊός: «Προετοιμαστείτε για αύξηση κρουσμάτων» κορονοϊού και γρίπης, ζητά η Στέλλα Κυριακίδου

Το… αυτονόητο: να είναι έτοιμοι για πιθανή αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και γρίπης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ζητά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., η Στέλλα Κυριακίδου κάνει λόγο για «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες και διαμηνύει ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» και ζητά μέτρα τόσο για την Covid-19 όσο και για την γρίπη, ενόψει φθινοπώρου.

Στην επιστολή, στοιχεία της οποίας είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Στέλλα Κυριακίδου σημειώνει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Επίσης, τονίζει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς, όπως η γρίπη. Επιπροσθέτως, καλεί τα κράτη-μέλη να έχουν έτοιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο, ενώ η επανεισαγωγή αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.) θα πρέπει να εξετάζεται όπου χρειάζεται. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών συστημάτων θα πρέπει να αποφεύγεται σημειώνει η επιστολή.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η επένδυση σε αποτελεσματικά συστήματα αερισμού σε χώρους εκπαίδευσης και απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα και το καλοκαίρι προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Η Επίτροπος Υγείας εστιάζει στην ενίσχυση των προσπαθειών για εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις, ενώ επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει «να προχωρήσουν γρήγορα στη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ιατρικές παθήσεις».

Επιπροσθέτως, καλεί να κλείσουν τα κενά εμβολιασμού και να προετοιμαστούν «οι μελλοντικές εκστρατείες με βάση τα επερχόμενα προσαρμοσμένα εμβόλια έναντι των παραλλαγών Όμικρον» αναφέροντας ταυτόχρονα ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια «εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις