Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ρεκόρ με πάνω από 225.000 κρούσματα στις ΗΠΑ – Lockdown στο Σαν Φρανσίσκο

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα παρά τις σχεδόν 20 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί

Ο κορονοϊός καλπάζει στις ΗΠΑ και χθες ανακοίνωσαν ακόμη ένα ρεκόρ κρούσματα με 225.201 σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 2.500 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τρομακτική νέα έξαρση της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδε και ξεπέρασαν τρεις φορές το όριο των 200.000 κρουσμάτων μέσα σε μια ημέρα τον περασμένο μήνα.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι οι μετακινήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών την περασμένη εβδομάδα για τη γιορτή των Ευχαριστιών θα προκαλούσαν ραγδαία άνοδο κρουσμάτων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον συχνά το όριο των 2.000 την ημέρα, όπως την άνοιξη, στην κορύφωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με την Covid-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, συνεχίζεται επίσης να αυξάνεται, ειδικά στις τέσσερις πολυπληθέστερες πολιτείες (Καλιφόρνια, Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Τέξας), σύμφωνα με το Covid Tracking Project.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται μακράν το πιο σκληρό πλήγμα από αυτή σε απόλυτα μεγέθη, ανέρχεται σε πάνω από 278.000 νεκρούς επί συνόλου 14,3 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Lockdown στο Σαν Φρανσίσκο

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι η ίδια και πολιτικοί ηγέτες σε όλη την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο Μπέι, έδωσαν εντολή για την επιβολή νέου lockdown και περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων της Covid-19.

Η Δημοκρατική δήμαρχος Λόντον Μπριντ δήλωσε απρόθυμη να περιμένει τις ανακοινώσεις νέων περιορισμών σε πολιτειακό επίπεδο από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ που αναμένεται να ληφθούν με βάση τα ανά περιοχή στοιχεία εισαγωγών σε ΜΕΘ.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια κατακόρυφη αύξηση που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα στην πανδημία», δήλωσε η Μπριντ, ανακοινώνοντας τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το lockdown θα αφορά πέντε κομητείες: Αλαμήντα, Κόντρα Κόστα, Μάριν, Σάντα Κλάρα και Σαν Φρανσίσκο, καθώς και η πόλη του Μπέρκλεϋ.

Η εντολή για κατ’οίκον περιορισμό σε αυτές τις περιοχές θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Κυριακή πρωί και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου.

Η δήμαρχος τόνισε ότι 16.208 λοιμώξεις έχουν καταγραφεί στο Σαν Φρανσίσκο από την έναρξη της πανδημίας. Η πόλη έχει καταγράψει 162 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις