Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Σταδιακή άρση των μέτρων από Δευτέρα στη Μάλτα – Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Κορονοϊός: Σταδιακή άρση των μέτρων από Δευτέρα στη Μάλτα – Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Την σταδιακή άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού ανακοίνωσε η Μάλτα και πολλά καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν την Δευτέρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι και οι πελάτες θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες μέσα στα καταστήματα για να αποφευχθεί πιθανή αναζωπύρωση της νόσου.

“Είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα χωρίς να ενδώσουμε στις πιέσεις επιβολής ολοκληρωτικού lockdown”, είπε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

“Η κυβέρνηση ξεκινάει τώρα την εφαρμογή ενός προγράμματος τριών εβδομάδων για την επανέναρξη του μεγαλύτερου μέρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, πρόσθεσε.

Από την Δευτέρα θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως και τεσσάρων ανθρώπων και το άνοιγμα εκ νέου πολλών καταστημάτων περιλαμβανομένων εκείνων για τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, θα επιτηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση και θα είναι κλειστά τα δοκιμαστήρια στα καταστήματα ρούχων.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Κλειστό θα παραμείνει και το αεροδρόμιο τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαϊου και τα σχολεία δεν θα ξανανοίξουν αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά.

Η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της ΕΕ, έχει αναφέρει περίπου 450 κρούσματα του κορονοϊού και τέσσερις θανάτους από COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν δήλωσε ότι ο αποκαλούμενος δείκτης R, που δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων τους οποίους προκαλεί ένας φορέας του κορονοϊού και τον οποίο η κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά, είναι κάτω από 1 εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο που έχει προσβληθεί από κορονοϊό το μεταδίδει, κατά μέσον όρο, σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά θα σταματήσουν τα νέα κρούσματα.

Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφηκε στην Μάλτα τον Μάρτιο οι αρχές έκλεισαν σταδιακά τα λιμάνια της, τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα, ενώ απαγόρευσαν τις συναθροίσεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις