Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τι έκανε καλά τον Τραμπ – Το «κοκτέιλ αντισωμάτων» με την… ελληνική υπογραφή

Κορονοϊός: Τι έκανε καλά τον Τραμπ – Το «κοκτέιλ αντισωμάτων» με την… ελληνική υπογραφή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από τον κορονοϊό, αλλά ένα κοκτέιλ αντισωμάτων που φέρει και ελληνική υπογραφή έβγαλε μετά από ελάχιστες ημέρες νοσηλείας τον Αμερικανό πρόεδρο από το νοσοκομείο.

Συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικής έρευνας της Regeneron Pharmaceuticals είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος που βλέπει πλέον φως στο τούνελ… του κορονοϊού.

Πρόκειται για μία εταιρεία που ίσως κρατά στα «χέρια της» μια από τις λύσεις στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού. Και καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήδη δοκίμασε επιτυχώς το πειραματικό «κοκτέιλ» αντισωμάτων που δημιούργησε ο φαρμακευτικός γίγαντας, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και ο συνιδρυτής της Regeneron Λεονάρντ Σλάιφερ φαίνεται ότι «αξίζουν» σήμερα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και η ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια κορυφαία φάρμακα, μεταξύ των οποίων και το φάρμακο για τον Εμπολα.

Το «μαγικό» κοκτέιλ αντισωμάτων

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος μίλησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για το «κοκτέιλ αντισωμάτων» που αναπτύχθηκε από την εταιρεία και χορηγήθηκε ως θεραπεία στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Οπως όλοι ξέρουμε, η μόλυνση από αυτόν (ή οποιονδήποτε) ιό, είναι μια μάχη μεταξύ του ίδιου του ιού που καταλαμβάνει το σώμα του ασθενούς και του ανοσοποιητικού του συστήματος που παλεύει για να τον σκοτώσει, με όπλο του φυσικά τα γνωστά μας αντισώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν τα δικά τους αντισώματα γρήγορα, σκοτώνοντας τον ιό, και έτσι κερδίζουν τη μάχη και αναρρώνουν καλά και γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν και ο οργανισμός τους δεν δημιουργεί αρκετά αντισώματα, ή δεν τα δημιουργεί αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα ο ιός να πολλαπλασιαστεί μέσα τους, με σοβαρές συνέπειες που μπορεί να σημαίνει ότι αρρωσταίνουν, χρειάζονται νοσηλεία ή ακόμη χειρότερα», είπε αρχικά.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δημιουργήσει πρωτοποριακές τεχνολογίες για να φτιάξουμε εμείς τα καλύτερα δυνατά αντισώματα καθ ομοίωση εκείνων που συνήθως δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα (ή θεραπείες που μοιάζουν με θεραπείες αντισωμάτων). Τα κατασκευάζουμε έξω από το σώμα, σε μεγάλους βιοαντιδραστήρες. Στη συνέχεια συγκεντρώνουμε και «καθαρίζουμε» το αποτέλεσμα και το δίνουμε πίσω στους ασθενείς με τη μορφή θεραπειών αντισωμάτων. Η δουλειά μας και η προσέγγιση αυτή, έχει οδηγήσει σε μερικά από τα πιο σημαντικά και ασφαλή φάρμακα στον κόσμο, όπως το EYLEA για την καταπολέμηση της τύφλωσης, το DUPIXENT για αλλεργικές παθήσεις όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα, το PRALUENT για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και πολλά άλλα για καρκίνους και άλλες ασθένειες», σημείωσε.

«Πρόσφατα, χρησιμοποιήσαμε τις ίδιες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε ένα «κοκτέϊλ αντισωμάτων» ειδικό για τον Έμπολα, το οποίο και αποδείχθηκε σωτήριο για πολλές ζωές, οπότε θα είναι η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία γι αυτό τον ιό», συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Τώρα παρουσιάσαμε ένα νέο «κοκτέιλ αντισωμάτων» για τον COVID19, και μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε πράγματι τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που έγιναν σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν υψηλότερα επίπεδα του ιού στο αίμα τους και οι οποίοι πιθανότατα αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη μάχη που έδινε ο οργανισμός τους απέναντί του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι θα μπορούσαμε γρήγορα και σημαντικά να ρίξουμε τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους, περίπου 100 φορές σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Και, όπως και με προηγούμενες θεραπείες αντισωμάτων, η θεραπεία φαινόταν πολύ ασφαλής και ανεκτή από τον οργανισμό. Ετσι, όταν η ομάδα του προέδρου εξέταζε ποιες θα ήταν οι καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές για αυτόν, στράφηκαν στο «κοκτέιλ αντισωμάτων» μας για να του το δώσουν, ως την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να κερδίσει ο οργανισμός του τη μάχη που έδινε ενάντια στον ιό».

Πόσο κοντά είμαστε στη λύση… 

Το ερώτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι αν είμαστε κοντά στο να βρούμε τη λύση, την απάντηση δηλαδή στον κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι τα αποτελέσματά μας και η θεραπεία με το «κοκτέιλ» αντισωμάτων μας δίνουν πολλές ελπίδες. Ακόμη κι έτσι όμως, ακόμη κι αν το «κοκτέιλ» αντισωμάτων μας αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό ως θεραπεία, καθώς και προληπτικό μέσο για τους ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο, θα χρειαζόμαστε φυσικά και τα εμβόλια για τον ιό, που μπορούν να δοθούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους. Νομίζω ότι οι επιστημονικές κοινότητες και οι κοινότητες των φαρμακευτικών εταιρειών φέρνουν ελπίδα σε όλα τα μέτωπα», εξήγησε ο επικεφαλής επιστημονικής έρευνας της Regeneron Pharmaceutica .

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις